OD ŠPANSKE GROZNICE DO KORONE: Zavod za javno zdravlje Pančevo obeležio veliki jubilej

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

02. 11. 2021. u 17:05

ZAVOD za javno zdravlje Pančevo obeležio je vek od početka obavljanja preventivne zdravstvene delatnosti na području Južnog Banata i 30 godina samostalnog rada.

ОД ШПАНСКЕ ГРОЗНИЦЕ ДО КОРОНЕ: Завод за јавно здравље Панчево обележио велики јубилеј

ZZJZ Pančevo

Od španske groznice do korone – tako se može okarakterisati ovaj veliki jubilej, budući da su prve institucionalizovane edukacije stanovništa o zaštiti od zaraznih bolesti počele upravo u vreme pandemije španske groznice, a da se danas suočavamo sa pandemijom virusa korona.

- Jako je važno da se shvati važnost ovakve institucije, koja se sto godina bavi problemima zaraznih i ne zaraznih bolesti. Naš značaj i efikasnost su naročito sada bili vidljivi, kada je trebalo da se što pre odradi dijagnostika na prisustvo virusa korona i dijagnostika vezana za antitela – istakla je direktorka Zavoda dr Ljiljana Lazić.

Poslednje dve godine su, dodaje, uz redovne aktivnosti, puno snage i truda uložili upravo u borbu protiv pandemije virusa korona, u čemu imaju veliku podršku svih nivoa vlasti.

Zavod obavlja i distribuciju svih vakcina po domovima zdravlja. Ovom prilikom je istaknutno da cepiva ima dovoljno, te da je važno da građani shvate da je jedini put da se korona savlada upravo – imunizacija, tj. kolektivni imunitet, koji će onemogućiti virusu da cirkuliše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri