SVEČANA SLUŽBA: Dva veka rumunske crkve u selu Sutjeska (FOTO)

B. G.

27. 10. 2021. u 16:34

RUMUNSKA pravoslavna crkva Svetog velikomučenika Dimitrija u selu Sutjeska u opštini Sečanja, povodom hramovne slave, proslavila je Mitrovdan i 125 godina postojanja nove, odnosno 225 godina stare crkve.

СВЕЧАНА СЛУЖБА: Два века румунске цркве у селу Сутјеска (ФОТО)

Foto: Spaso Mladenovski

Svečanoj crkvenoj službi prisustvovali su Daniel Magdu, predstavnik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Mariana Stratulat glavni i odgovorni urednik novina na rumunskom jeziku Libertatea, konzul Rumunije Daniel Bala, uz domaćine, Predraga Rađenovića, predsednika opštine Sečanj i Dragana Žeželja, predsednika mesne zajednice, a liturgiju je služilo pet sveštenika, Gabrijel Bandu iz Ečke, Kristijan Popi iz Velikog Torka, koji i upravlja i pravoslavnom  crkvom,  Emanuil Možik iz Malog Torka, Borislav Stojić  iz Sutjeske i Ivan Mučalov iz Sečnja.

Uz sečenje slavskog kolača, koji je doneo kum crkve Euđen Miloš, a novi kum crkve je Pavel Popović.

Po tradiciji proteklih godina, posle bogosluženja, u parohijskom domu je upriličen zajednički ručak, za mrtvima su zvonila zvona, a na njihovim grobovima palile su se sveće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)