EKSPLOZIJA 1941. POMERILA TEMELJE: U Smederevu pronađene kosti stare pet vekova i ostaci srušenih kula

J. ILIĆ

09. 10. 2021. u 08:25

TOKOM nastavka arheoloških istraživanja u sektoru Varoške kapije, koja je gotovo uništena prilikom eksplozije nemačke municije 1941, u Smederevskoj tvrđavi su pronađeni ostaci bedema i kule čiji nadzemni delovi više ne postoje, a otkrivena su i dva skeleta za koje se veruje da su stari više od pet vekova.

ЕКСПЛОЗИЈА 1941. ПОМЕРИЛА ТЕМЕЉЕ: У Смедереву пронађене кости старе пет векова и остаци срушених кула

Foto N. Živanović

- Jednom je očuvana samo gornja polovina, a vrlo skromni prilozi su nedovoljni da bi se definisalo o kom se tačno vremenu radi. Ipak, orijentaciji groba po pravcu sever - jug najviše odgovara periodu turske vlasti - objašnjava Dejan Radovanović, direktor  Regionalnog zavoda za zaštitu  spomenika kulture u Smederevu, napominjući da tek predstoji ozbiljnija antropološka analiza.

Arheologe su posebno obradovali podzemni delovi topovske kule koja je bila deo sistema spoljašnjeg prstena zaštite Tvrđave. Izgrađena je krajem 15, a srušena krajem 19. veka.

Foto N. Živanović

Od siline udara tokom ekplozije municije 1941, temelji su pomereni čak sedam metara od svog prvobitnog ležišta...

Istovremeno su pronađeni i brojni drugi artefakti - poput keramičkih posuda, gvozdenih srednjovekovnih i predmeta iz turskog perioda, ali i ostaci eksplozivnih naprava različitog kalibra.

PLANOVI

ZA treću fazu arheoloških istraživanja Varoške kapije, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture je od Ministarstva kulture i informisanja dobio dva i po miliona dinara. Naredni korak je izrada projektne dokumentacije za obnovu centralnog dela Varoškog bedema koja bi, kako je planirano, mogla do potraje do 2023.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili