MARKO I GOSPAVA PROGLAŠENI POČASNIM GRAĐANIMA: Za 76. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu Kikinda ukazala čast sugrađanima

Novosti online

06. 10. 2021. u 17:28

KIKINDA je nedavno izgubila jednog, a danas dobila druga dva počasna građanina.

МАРКО И ГОСПАВА ПРОГЛАШЕНИ ПОЧАСНИМ ГРАЂАНИМА: За  76. годишњицу ослобођења у Другом светском рату Кикинда указала част суграђанима

Foto: R. Šegrt

Početkom septembra preminuo je Zdravko Ljiljak, koji je tu titulu nosio od oktobra prošle godine, a danas su isto priznanje dobili Marko Vuković (96) i Gospava Orlić (92). Počast im je ukazana na svečanoj sednici Skupštine grada kojom je obeležena 76. godišnjica od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu.

Marko Vuković, o kojem su "Novosti" pisale u martu ove godine, jedini je živi učesnik oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu. Preživeo je zatvaranje u logoru u Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, ranjen je na Sremskom frontu, izgubio je brata u borbama, ali i doživeo doboku starost i neočekivano veliku počast u svom gradu.

- Nemam reči da iskažem zahvalnost gradu i SUBNORu-u, koji me predložio. Radostan sam kada sam danas video gradonačelnika i predstavnika ruske ambasade, moje Rusije, jer sam u grad ušao sa ruskim pukom – rekao je uzbuđeno Vuković, a potom, kao glumac amater iz mladosti, ubedljivo odrecitovao deo pesme Majakovskog o slobodi.

- Posvećujem je svim borcima streljanim za slobodu – rekao je ratnik Vuković sa suzama u očima. Rođen je u Dalmaciji, u Cetini kod Vrlike i kao dečak sa porodicom se doselio u Kikindu. Sa svega 16 godina priključio se pokretu otpora protiv fašizma. Za zasluge u ratu dobio je Orden za srebrnim mačevima, medelju za hrabrost i zasluge za narod,a nosilac je drugih priznanja i medalja.

Jedina žena počasni građanin Kikinde postala je Gospava Orlić, čiji je životni i ratni put jednako težak. Rođena u Bastasima kod Bosanskog Grahova, ranjena je tokom desanta na Drvar, a 1944. stigla je čak na Siciliju gde je pomagala u zbrinjavanju ranjenika. Nosilac je Ordena za hrabrost i Ordena za zasluge za narod, više drugih medalja i priznanja.

- Svako priznanje je lepo, a ovo me seća na mladost. Moj život je bio težak i trnovit. Ali srećom sam ostajala živa. Sada sam bogata baba, imam dva sina, četvoro unučadi i troje praunučadi – rekla je emotivno Gospava Orlić.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač istako je da je pobeda nad fašizmom najveća u istoriji čovečanstva, a 6. okotbar jedna od najznačajnijih datuma u istoriji Kikinde.

- Žrtve naših građana nikada nećemo zaboraviti. Priznanja počasnog građanina Marku Vukoviću i Gospavi Orlić simboli su zahvalnosti svima onima koji su dali svoje đrgve verujućiu budućnost bez fašizma – naglasio je Lukač.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: SVETINjA NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE: Manastir Beočin nekoliko puta opustošen, danas u punom sjaju

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih