HUMANA MISIJA VS: Vojni lekari pružaju medicinsku pomoć građanima

V. MITRIĆ

27. 09. 2021. u 18:59

KOMANDA Prve brigade kopnene vojske Srbije iz Novog Sada, koja od 2009. godine organizuje akciju „Vojni lekar“ širom Vojvodine, Jadra, Podrinja i Mačve, i ove godine je pružila pomoć ljudima lozničkog kraja.

ХУМАНА МИСИЈА ВС: Војни лекари пружају медицинску помоћ грађанима

Foto: DZ Loznica

U selu Brezjaku, nadomak Loznice, organizovano je 25 akcija, u saradnji sa zdravstvenim radnicima civilnog sektora, u ambulanti DZ „Dr Milenko Marin“. Ova pogodnost moguća je utoliko pre što se na području Loznice nalazi novoformirani 111. pešadijski bataljon „Podnarednik Momčilo Gavrić".

Načelnik za civilno - vojnu saradnju, major Nedeljko Nedeljković, kaže da su svesni velike preopterećenosti civilnih lekara i medicinskih radnika, čija je misija usmerena na podršku da se u mesnim ambulantama ostvari najosnovnija zaštita za pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje, doprinese posetama nepokretnim i socijalno ugroženim ljudima. Pored pregleda vojska je, sa Crvenim krstom, uručila pakete sa humanitarnom pomoći za najugroženija domaćinstva.

Direktorka Doma zdravlja, dr Branka Krasavac, uz zahvalnost vojnim lekarima naglasila je važnost ovakih azajedničkih akcija posebno u momentu kada je civilni sektor posebno opterećen pandemijom. Istakla je i da su ovo mesto izabrali jer nema dovoljno terenskih lekara.

- Isti lekar pokriva i ambulantu u Koreniti jer ih nemamo dovoljan broj da bismo imali stalnog doktora i u Brezjaku. Ovde je dosta starih pacijenata i njima dobro dođu ovakve akcije, kao i kućne posete. Danas smo im obezbedili kontrolu krvnog pritiska, EKG snimanje i merenje nivoa šećera u krvi, ali i detaljan pregled koji su obavili naši i medicinski radnici Vojske Srbije. Inače, sve slične akcije organizujemo u koordinaciji s Crvenim krstom i lokalnom samoupravom – priča direktorka Krasavac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati