USPEH BEZ „CRVENE ARMIJE“: Subnor obeležio Dan oslobođenja Loznica

V. MITRIĆ

23. 09. 2021. u 22:52

DAN oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu - 23. septembar 1944.godine, obeležen je polaganjem venaca i cveća na Partizanskom groblju, svečanom akademijom, besedama, dodelom nagrada i priznanja, kao i kolažnim kulturno-umetničkim programom etno grupe „Lozice“.

УСПЕХ БЕЗ „ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ“: Субнор обележио Дан ослобођења Лозница

Foto: V. Mitrić

Slobodarski duh je, kako kaže Života Isaković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR Loznica, “vazda živeo u sinovima i kćerima Jadra, koji su poznati da su, kad im je bilo najteže, primali izbeglice, prognane ljude i nevoljnike iz drugih krajeva, koji su bežali od pomahnitalih zveri rata, kako u prošlim,tako i u najnovijim vremenima.“

- Ponosni smo na partizanske jedinice Druge vojvođanske brigade, 16. divizije, 12 korpusa NOVJ, koje su 23. septembra 1943. godine oslobodile naš grad i kraj i dugujemo im trajnu zahvalnost - kaže Isaković.

Svečenostima u čast oslobodiocima Loznice uveličali su Vladislav Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije, pukovnik Sergej Gostev, pukovnik vazduhoplovsta Zoltan Dani, koji je bio na čelu jedinice koja je tokom vazdušnih NATO udara 27. marta 1999. godine srušila F-117, avion Američkog ratnog vazduhoplovstva kod Buđanovaca.

Istoričar profesor Predrag Marković je pre nekoliko godina, povodom Dana oslobođenja grada na Drini i Štiri, naglasio da je Loznica jedan od retkih gradova u Srbiji koju su partizani oslobodili bez pomoći Crvene armije“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna