LESKOVAC DOMAĆIN „JOAKIMU VUJIĆU“: Sve spremno za 57. Susrete profesionalnih pozorišta Srbije

I. Mitić

22. 09. 2021. u 15:09

NAKON trijumfa leskovačkog Narodnog pozorišta na prethodnom Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Vranju, kada su osvojili čak devet od 11 nagrada, ovaj teatar je sada domaćin kolegama iz drugih gradova naše zemlje.

ЛЕСКОВАЦ ДОМАЋИН „ЈОАКИМУ ВУЈИЋУ“: Све спремно за 57. Сусрете професионалних позоришта Србије

Foto NP Leskovac

U Leskovcu je prethodni festival „Joakim Vijuć“ održan pre sedam godina, kada je obeleženo pola veka trajanja ove manifestacije.

Predstojeći 57. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, u četvrtak uveče, otvoriće predstava „Antigona“ rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština, sa sedištem u Gračanici. Sofoklovu tragediju adaptirao je i režirao Nenad Todorović, a pozorište iz Zaječara predstaviće se i predstavom „Bliži nebu“, autora i reditelja Željka Hubača.

Festival će trajati od 23. do 30. septembra. Drugog dana festivala publika će moći da vidi predstavu Zlatka Pakovića „Ako dugo gledaš u ponor“ Regionalnog pozorišta i Kulturnog centra iz Novog Pazara. Sledi koprodukcija kraljevačkog i šabačkog pozorišta „Trpele“, u režiji Aleksandre Kovačević.

Kruševačko pozorište se potom predstavlja komadom „Zasada je sve ok“ reditelja Snežane Trišić, a posle Zaječaraca i „Bliži nebu“, u Leskovac stižu Nišlije sa predstavom po tekstu Marjana Todorovića „Gde smo ono stali“, koju je režirao Nenad Todorović. Leskovčani će pred publiku pretposlednjeg dana festivala komadom „Sećanje vode“ u režiji Olje Đorđević.

U čast nagrađenih na zatvaranju festivala nastupa Narodno pozorište Užice predstavom „I to se zove ljubav“ koju je režirala Ksenija Krnjajski. Festival se održava pod sloganom „Gledamo se“, a sve predstave počinju u 20 časova.

- Samo dan nakon što je u našem gradu zatvoren filmski otvaramo pozorišni festival. Drago mi je da je i naše pozorište deo ukupnih napora zbog kojih se Leskovac sve više prepoznaje kao grad kulture i zato s pravom i velikim očekivanjima konkurišemo za prvu nacionalnu prestoncu kulture na konkursu nadležnog ministarstva – zaključio je glumac Dragan Boža Marjanović, direktor Narodnog pozorišta u Leskovcu.

 

NADMETANjE ZA 11 NAGRADA

Predstave u selekciji Miroslava Mikija Radonjića, direktora Sterijinog pozorja, ocenjivaće žiri koji čine: glumica Danica Maksimović, scenograf Miodrag Tabački i reditelj Vladimir Lazić. Moderator „Okruglog stola kritike“ biće Milivoje Mlađenović, a kritičar festivala je Nataša Gvozdenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum