ISPOD "CRTE" 200 DECE: Opština nije prihvatila da plati boravak najmlađih u privatnim ustanovama

Z. Rajić

18. 09. 2021. u 06:11

U PREDŠKOLSKOJ ustanovi (PU) "Mladost" u Bačkoj Palanci, u sedam gradskih "državnih" vrtića, ove godine ostalo je neupisano 195 mališana.

ИСПОД ЦРТЕ 200 DECE: Општина није прихватила да плати боравак најмлађих у приватним установама

Foto PU Mladost

Nije urodila plodom peticija lokalnoj samoupravi, nazvana "Deca nisu brojevi - vrtić za svu decu", sa 605 potpisa, kao ni inicijativa druge grupe roditelja, upućena predsedniku opštine, da se obezbedi finansijska podrška porodicama sa decom upisanom u dve privatne predškolske ustanove u gradu.

Cena boravka u vrtićima PU "Mladost" iznosi 24.800 dinara za jedno dete, a roditelji plaćaju samo petinu, jer 80 odsto podmiruje Opština iz lokalnog budžeta. Potpisnici peticije imali su isti zahtev kao i druga grupa roditelja - da se tih 80 odsto ili 19.840 dinara mesečno uplaćuje porodicama čija su deca ostala "ispod crte" za upis u "državnim" vrtićima. Taj novac bi, kako su obrazložili, poslužio da se plati boravak dece u privatnim vrtićima, gde je cena oko 21.000 dinara, ili da roditelji angažuju osobu koja bi sa detetom radila i čuvala ga kod kuće.

- S obzirom na to da u gradu uspešno deluju dve privatne predškolske ustanove - "Različak" i "Lotus", sa zajedničkim kapacitetom od oko 50 dece i potencijalom da se on udvostruči, to bi za stotinu smanjilo broj dece na listi čekanja - predočili su roditelji Tatjana Bikar Janać, Milica Živković i Miroslava Mučibabić.

Međutim, predsednik opštine Branislav Šušnica, odgovorio je da kapacitet privatnih ustanova nije dovoljan da reši problem, zbog čega je lokalna samouprava odlučila da izgradi novi vrtić u sklopu PU "Mladost". Opštinsko veće je i ove godine donelo rešenje o formiranju vaspitnih grupa sa 20 odsto većim brojem upisane dece, ali kao i godinama unazad ponovo nije bilo mesta za oko 200 mališana, pogotovo onih u jaslenom uzrastu.

- Predviđeno je da u novom vrtiću bude osam vaspitnih grupa. Određena je lokacija za taj objekat, završava se projekat i očekuje se da vrtić proradi od 1. septembra naredne godine - rekao je direktor PU "Mladost" Goran Šatara.

 

VIŠE MESTA U "MASLAČKU"

TRAJNOM ukidanju liste čekanja, dodao je Šatara, doprineće i rekonstrukcija vrtića "Maslačak", u kojem će, kako je naveo, smeštajni kapacitet biti proširen za dve vaspitne sobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove