KIKINDA SLAVI ROĐENDAN MAMUTICE KIKE: U subotu "Mamutfest" (FOTO)

R. Šegrt

16. 09. 2021. u 17:11

NARODNI muzej u Kikindi u subotu će organizovati manifestaciju “Mamutfest”, koja je, kako ističu, namenjena deci i porodici.

КИКИНДА СЛАВИ РОЂЕНДАН МАМУТИЦЕ КИКЕ: У суботу Мамутфест (ФОТО)

Foto: R. Š.

Ovo je 15. godina kako se organizuje program za najmlađe, ali se ujedno slavi i rođendan mamutice Kike, koja je pre 25. gdoina “rođena” iz gline, kada su njene kosti pronađene u glinokopu fabrike “Toza Marković”.

Veći deo programa, prevashodno edukativnog i interaktivnog, biće održan u dvorištu, a samo deo u prostorijama Narodnog muzeja, uz sve mere zaštite od korona virusa.

- Program će trajati od 10 do 20 sati i satavljen je iz dva dela, jedna čine radionice, a drugi su sadržaji koji će prirediti gostujući muzeji. Muzej savremene umjetnosti iz banja Luke predstaviće slikovnicu “Tajni život muzeja”. U radionici “Bazar muzeja i ideja” predstaviće se deset muzeja iz Srbije i Banja Luke. Biće prikazan antički nakit, način odevanja u srednjem veku, sportske aktivnosti i drugo – najavljeno je iz Narodnog muzeja u Kikindi.

Dve izložbe izdvajaju kao posebno zanimljive: "Inteligencija biljaka" Centra za promociju nauke i izložbu ilustracija "Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu" koju postavlja Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa, kojom će biti označeno svečano otvaranje "Mmautfesta". Biće predstavljeni i radovi dece pristigli na konkurs likovni konkurs "U društvu sa mamutom".

JEDINSTVENO OTKRIĆE

Pre 25 godina, prilikom eksploatacije gline fabrici “Toza Marković”, slučajno je otkriven džinovski skelet mamuta. Bilo je to jedinstveno otkriće, jer je jedan od najočuvanijih u Evropi, sa skoro 90 odsto koštane mase. Starost mu je procenjena na više od 500.000 godina. Zaostajući za ostatkom krda, u glini se zaglavila bolesna ženka, stara oko 64 godine. Sa kožom i mesom težila je oko sedam tona. Imala je jedno mladunče. Bila je visoka oko 4,7 a duga oko sedam metara. Samo kljove duge su oko 3,5 metra. Deset godina od pronalska dobila je ime „Kika”. U dvorištu Narodnog muzeja nalazi se replika originalnog skeleta mamuta, a priodne kosti nalaze u specijalnoj vitrini muzeja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri