SMEĆE ZATRPALO VAROŠ U BANATU: Stanovnici Alibunara čekaju da država sistemski reši problem odlaganja otpada

J. J. BALJAK

16. 09. 2021. u 08:11

OPŠTINA Alibunar, koja spada u treću kategoriju po (ne)razvijenosti u Srbiji, nema zvaničnu deponiju za odlaganje komunalnog otpada, što predstavlja ozbiljan višegodišnji ekološki problem.

СМЕЋЕ ЗАТРПАЛО ВАРОШ У БАНАТУ: Становници Алибунара чекају да држава системски реши проблем одлагања отпада

Foto JKP "Univerzal"

Đubre lageruju na dva neadekvatna i neograđena smetlišta u Alibunaru i Banatskom Karlovcu, na kojima, pritom, gotovo svakodnevno tinja vatra, pa su brojna domaćinstva, drumski i železnički saobraćaj, kao i obližnje oranice konstantno ugroženi.

Lokalnoj samoupravi su vezane ruke. Čak i da obezbede novac da se oba smetlišta ograde, kako građani više ne bi imali pristup, ona nikada neće moći da dobiju status deponije, jer se nalaze u samoj blizini naselja, između dva izvorišta pijaće vode, neposredno uz lokalni put i međunarodnu prugu - sve što po ekološkim standardima nije dozvoljeno. Zato je jedino rešenje da se sav otpad iz te opštine, kao što je to odavno bilo predviđeno, odvozi na regionalnu deponiju u Pančevu. Međutim, još je neizvesno da li će se i kada to desiti.

- Ove dve lokacije bile su određene za privremeno odlaganje smeća, ali to "privremeno" traje već više od deset godina, a đubre se samo nagomilava. Zašto regionalna deponija u Pančevu još nije počela da radi ne znam. To je sistemski problem, koji država mora da reši - kaže Dušan Dakić, direktor komunalnog preduzeća "Univerzal" iz Alibunara.

Foto JKP "Univerzal"

Dušan Dakić, Foto J. J. Baljak

Dok godinama čekaju da više instance urade svoj posao, smeće je bukvalno okupiralo tu opštinu. Zbog bahatosti brojnih pojedinaca, koji gde stignu bacaju komunalni, animalni i sav drugi otpad, u svim selima postoje divlje deponije, dok su se pomenuta smetlišta u Alibunaru i Karlovcu od nekadašnje periferije razvukla čak do prvih kuća u tim naseljima. Meštani zbog svakodnevnog smrada ne mogu da izađu ni u svoje dvorište, a još veći je problem kada izbije požar.

- Svakog dana imamo bar jednu deponiju koja gori i to se više ne može smatrati slučajnošću. Zato i ovim putem apelujemo na građane da ne pale đubre, jer time ugrožavaju i svoje i zdravlje svojih sugrađana - izričit je Dakić.

BEZ ODUSTAJANJA

JKP "Univerzal" sa svojom malobrojnom mehanizacijom stalno uklanja divlje deponije po selima, koje se stvaraju uprkos tome što redovno odnose otpad iz tamošnjih domaćinstava.

Zato su sada uveli praksu da posećuju mesne zajednice i da zajedno sa njima uređuju kritične tačke, kako smeće ne bi više letelo po njivama i baštama.

- Čini se da su naše akcije uzaludne, ali ne odustajemo, jer moramo da se borimo za bolju životnu sredinu - kaže Dakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)