88. VUKOV SABOR U LOZNICI: Saboraše ozarila Božićeva dela

V.Mitrić

14. 09. 2021. u 23:20

DELA akademika profesora Svetislava Svete Božića, "Metohijska pojanja" i "Raški mozaik" u izvođenju Filharmonije mladih "Borislav Pašćan", ostaće dugo zapaćene kao vrhunska ostvarenja i te kako upućene publike Vukovog sabora, na njegovom početku u Vukovom domu kulture u Loznici.

88. ВУКОВ САБОР У ЛОЗНИЦИ: Сабораше озарила Божићева дела

Foto: V.M.

Dva klavirska koncerta, koje je ispunila prelepa muzika puna emocija izazivali su najlepša osećanja publike, koja ih je nagrađivala aplauzima, a po završetku programa  silnim pohvalama umetnicima i "ocu dela" akademiku Božiću koji nije skrivao zadovoljstvo nastupom umetnika i reagovanjem publike u njegovom rodnom gradu.

Foto: V.M.

 

- Uvek treba imati na umu, Vuk nam je svojom reformom dao univerzalni alat za pisanje i govor, ali je na nama da ga sačuvamo, unapredimo i prilagodimo vremenu u kom ubrzani tehnološki razvoj ključno redefiniše sve segmente života - rekla je u Loznici Slavica Trifunović, pomoćnica ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije.

- Lingvisti nas podsećaju da se jezik menja u skladu sa vremenom, ali i na to da njegova osnova i norme moraju ostati jasno definisane,kako bi bio razumljiv i pročljiv i budućim generacijama - kaže Trifunovićeva.

Foto: V.M.

 

- Takođe, jezik mora biti fleksibilan, da bi se na odgovarajući način prihvatili termini koje novo doba unosi u naš govor. Upravo zato Vuk Karadžić i njegovo delo ostaju vandredan i vanvremenski primer kako se ide u svet uz poštovanje najboljeg u našem narodu i osluškivanje epohe u kojoj se živi.

Trifunovićeva je naglasila  da  veruje "da će i ovde godine u okviru Vukovog sabora i njegovih programa biti prilike da se u Tršiću sretnu naši najbolji jezikoslovci, umetnici, folkloristi i kluturni radnici".

Foto: V.M.

 

- Kao i svake godine, pričajući o  Vuku i njegovom delu, osvetlićemo i vreme u kom živimo i i poziciju srpskog jezika i kulture danas, jer što bolje poznajemo sebe, bolje ćemo razumeti mnoga pitanja koja su pred nama.

BONUS VIDEO - HELIKOPTERI NA MAKIŠU: Pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)