SAMO HITNE OPERACIJE: Velika havarija ostavila Kruševac i deo rasinskog okruga bez vode, na ulicama grada raspoređene cisterne

S. BABOVIĆ

14. 09. 2021. u 06:21

VODA za korisnike koji se snabdevaju sa akumulacije Ćelije biće najranije za piće za šest dana nakon havarije na magistralnom cevovodu u Lipovcu kod Kruševca.

САМО ХИТНЕ ОПЕРАЦИЈЕ: Велика хаварија оставила Крушевац и део расинског округа без воде, на улицама града распоређене цистерне

Foto Novosti

Ekipe JKP Vodovod Kruševac su od noći između nedelje i ponedeljka na terenu i rade na saniranju kvara. Ipak, izvesno je da normalizacija u vodosnabdevanju neće ići tako brzo.

- Ta voda će imati tehnički karakter i moći će da se koristi za sanitarne potrebe - iznosi Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod Kruševac.

- Nakon tri uzastopna uzorkovanja, odnosno odobrenja Zavoda za javno zdravlje, voda iz sistema će moći da se koristi za piće, a to će se desiti najranije za šest dana.

Do samog kvara došlo je do pucanja račve ventila.

- Ovu situaciju smo podelili na dve faze, jedna se odnosi na zamenu ventila i račve koja je pukla, a drugi deo se odnosi na ispiranje magistralnog cevovoda i puštanje sistema u rad - navodi Milosavljević.

- U ponedeljak popodne se krenulo sa ispiranjem cevovoda i punjenjem rezervoara Lipovac koji je glavni rezervoar za napajanje Kruševca i okolnih sela. Mutnoća vode se proverava u razmaku od 30 minuta.

Na ulicama Kruševca je 25 cisterni (15 stacionarnih i 10 mobilnih) i to alternativno vodosnabdevanje će trajati sve dok voda u sistemu ne bude bila potpuno odobrena za piće.

Kruševljani sa kojima smo razgovarali kažu da su zatečeni i zabrinuti zbog cele situacije pre svega, jer je u Kruševcu sve više zaraženih virusom korona.

Usled prekida u vodosnabdevanju, cisterne su ušle u krug Opšte bolnice, gde je u ponedeljak bilo na lečenju 275 pacijenata i u krug Kovid bolnice, gde je hospitalizovano više od 400 bolesnika.

- Odložili smo sve intervencije iz tzv."hladnog programa" i radimo samo hitne operacije - predočava za "Novosti" dr Vesna Stević-Gajić, dirketorka Opšte bolnice. - Cisterna je odmah obezbeđena za naše pacijente koji su na dijalizi, kako ne bi dolo do zastoja.

Havarija pukla račva ventila, Foto S. Babović

Direktor Kovid-bolnice dr Vladan Cvetanović kaže za "Novosti" da su obezbeđene cisterne sa tehničkom i pijaćom vodom. Ova zdravstvena ustanova je priključena na gradski Vodovod.

- Imali smo iz jedne od ranijih donacija flaširanu vodu, koju smo sačuvali, tako da su i te količine na raspolaganju našim pacijentima - kaže za "Novosti" dr Vladan Cvetanović.

SELA

PROCENE su da oko 120.000 korisnika nema vodu. Osim u Kruševcu, vode nema ni u delu Ćićevca i u tri sela na teritoriji Trstenika, koje su priključene na regionalni sistem vodosnabdevanja.

Problem voda za piće iz slavina u najboljem slučaju potećiće za šest dana, Foto S. Babović

Čak 25 škola na "onlajn" nastavi

Na udaru su bile i škole. Više od polovine ih se snabdeva sa jezera Ćelije. Toliko ih je i prešlo na "onlajn" nastavu.

- U 25 škola(18 osnovnih i sedam srednjih) prelazi se na "onlajn" nastavu, gde je to moguće, a gde nije, časovi će biti nadoknađeni - kaže za "Novosti" Zoran Asković, načelnik Školske uprave Kruševac.

- U stalnom smo kontaktu sa JKP Vodovod Kruševac, Kriznim štabom, poslali smo informaciju i Ministarstvu prosvete. Roditelji će blagovremeno biti obavešteni o situaciji, putem Školske uprave, škola, sredstava javnog informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna