PODRŠKA ZA KUPOVINU KUĆE NA SELU: Radosavljevići iz Varvarina će biti na svome

S.B.

12. 09. 2021. u 15:34

JELENA i Lazar Radosavljević iz Obreža, počeće uskoro da žive u selu Varvarin kod istoimene opštine zahvaljujući Ministarstvu za brigu o selu i podršci države kroz Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

ПОДРШКА ЗА КУПОВИНУ КУЋЕ НА СЕЛУ: Радосављевићи из Варварина ће бити на своме

Foto: N. P.

I dok su u Varvarinu živeli u višečlanom domaćinstvu pod “tesnim” krovom, Radosavljevići će sada konačno moći da se osamostale i kako otkrivaju, prošire svoju,za sada tročlanu porodicu.

- Za nas je sve ovo veoma značajno, jer nas je puno u zajednici, u pitanju je velika porodica koja živi u Obrežu, a kako planiramo da pored sina imamo još dece, ovo nam je velika pomoć-kaže Lazar Radosavljević.

- Predstoji nam renoviranje novog doma, a potom i useljenje.

Radosavljevići su sa sinom nestrpljivi da se presele iz jednog u drugo selo. O životu u gradu, kažu, nisu razmišljali. Da ostvare svoj san, pomaže im i opština. Zamenica predsednika Skupštine opštine Jelena Vesić, koja je među potpisnicima ugovora s nadležnim Ministarstvom, podvlači da ceo program pomaže oživljavanju seoskih sredina.

- Veliku zahvalnost upućujemo Vladi i Ministarstvu na tome što su pokrenuli ovaj projekat koji je izuzetno značajan za mlade bračne parove koji ne mogu sami da se osamostale, a takođe je značajan i sa demografskog aspekta, jer sela sve više odumiru, tako da je dobro što se mladi bračni parovi naseljavaju i time potpomažu razvoj seoskih sredina-kaže Jelena Vesić.

A koliko je to tačno dobro, ukazuje,na žalost, statistika. Varvarin je samo od 1961.do popisa 2011.godine ostao bez blizu 8.500 stanovnika, a redovni odlasci na rad i život u inostranstvu nastavili su se i u poslednje dve decenije.Neke su procene da danas u Varvarinu živi tek nešto više od 17.000 duša.

DRŽAVA IZDVOJILA 500 MILIONA, ZA SADA DVA PARA U OKRUGU NA SELU

OVO je drugi par koji se odlučio da živi na selu u Rasinskom okrugu uz podršku države. Svoje ugovore sredinom aavgusta potpisali su Jana Čičarević i Dalibor Blagojević, koji se iz Beograda sele u Dublje kod Trstenika. Država je kroz Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom izdvojila 500 miliona,odnosno 1,2 miliona dinara po jednoj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!