CENTROM GRADA PROŠETALO OKO 450 MALIŠANA: U okviru "Dana ludaje" u Kikindi održana povorka dece iz vrtića

R.Š.

10. 09. 2021. u 20:30

POVORKA mališana iz vrtića u kostimima i sa maskama napravljenim prvenstveno od jesenjih plodova, jedinstveni je ukras “Dana ludaje”, koji su počeli u četvratk i završavaju se u nedelju uveče.

ЦЕНТРОМ ГРАДА ПРОШЕТАЛО ОКО 450 МАЛИШАНА: У оквиру Дана лудаје у Кикинди одржана поворка деце из вртића

Foto: R. Šegrt

Kikinda se ponosi ovom tradicijom dugom 36 godina, a vaspitači i roditelji jednako mogu da budu ponosni na ovu karnevalsku šetnju. Ove godine centrom grada prošla je oko 450 dece, iz gradskih i seoskih vrtića. Među njima su bile i drugarice Petra Radak i Mija Grujić.

- Imam šest godina i karneval je prelep. Mama mi je napravila haljinu. One je htela da bude baš ovakva, a i meni se dopala. Malo mi je vruće, ali je zabavno, jer su svi drugari iz moje grupe ovde- rekla nam je Petra, dok je za ruku držala Miju:

- Meni je kostim napravila baba Rada – otkrila je devojčica.

U ovoj najlepšoj šetnji na “Danima ludaje”, punoj mašte, kreativnsoti, spretnosti, boja i slika, šetali su suncokreti i kukuruzi, bundeve i kruške, sveće i razne biljke, raznobojni šeširi, šarene haljinice, crni brkovi nacrtani na dečijem licu da glume odrasle, vesele princeze. Šetala su srećna deca, a pratili su ih vaspitači, brinući da se neko ne zagubi, ne spotakne o kostim, da mu ne bude prevruće, da se ne zbuni, da ne potrči majci koja ga snima mobilnim telefonom…

- Iz našeg vrtića doveli smo 27 iz jedne i isto toliko dece iz druge grupe. Oni su vrlo uzbuđeni, danima govore o karnevalu, sa mama, često i sa bakama, pripremaju kostime i jedva čekaju da prošetaju. Za nas vaspitače jeste malo naporno, gužva je, nije lako, ali kada vidimo njihova srećna lica, sve nam je lako i lepo – poverio nam se Zoran Francuski, vaspitač u vrtiću “Miki”.

Foto: R. Šegrt

Prolazak dečije karnevalske povorke centrom grada najavile su mažoretkinje i bubnjari, čula se glasna muzika, snimalo se kamerama i fotoaparatima, jer je ovo najlepša slika “Dana ludaje”.

Na kraju je Turistička organizacija za svu decu učesnike priredila tradicionalni kinderbal, malu zabavu u dvorištu muzeja, gde se deca počaste pecivom, kolačima i sokićima. Prisustvuju samo vaspitači, dok roditelji i rodbina, moraju da ih sačekaju ispred i odvedu kući.

KONTROLISAN ULAZAK NA TRG

Na osnovu predloga mera Zavoda za javno zdravlje u Kikindi, tokom održavanja manifestacije "Dani ludaje“, koja traje do nedelje uveče, ulazak na Gradski trg biće kontrolisan, najavljeno je iz Gradske uprave. To znači da posetioci, izvođači i učesnici moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test, ili potvrdu o preležanoj bolesti, ne stariju od tri meseca. U gradu će na četiri punkta, kod “Gusala“, hotela „Narvik, kineske robne kuće „Azija“ i kod Gradskog parkinga, biti moguće besplatno uraditi antigenski test. Ove mere preduzete su zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!