MOBILNA APLIKACIJA "ČUVAR ZDRAVLJA": U realnom vremenu dostupni još podaci o aero-zagađenju i kvalitetu vode

V. Mitrić

08. 09. 2021. u 06:23

ZAVOD za javno zdravlje u Šapcu, osim što brine o žiteljima grada na Savi, te Loznice, Koceljeve, Bogatića, Vladimiraca, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika - ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu - uspeo je da ostvari i najbolju komunikaciju sa pacijentima.

МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ЧУВАР ЗДРАВЉА: У реалном времену доступни још подаци о аеро-загађењу и квалитету воде

Foto V. Mitrić

Jer upravo je predstavljena mobilna aplikacija ove ustanove "Čuvar zdravlja", takođe prvenac u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana, o kojoj je govorila Marija Ivanović, stručna saradnica te državne zdravstvene ustanove, ističući da je namenjena ljudima iz Mačvanskog okruga, ali i svima drugima koji su zainteresovani za dragocene informacije.

- "Čuvar zdravlja" prevashodno ima cilj da na inovativan i jedinstven način edukuje ljude, pa sadrži podatke o koroni, vakcinaciji, aero-zagađenju... - objašnjava Marija Ivanović. - Svi podaci biće dostupni sa samo nekoliko "klikova", jer smo tu da i na ovaj način pomognemo ljudima iz našeg kraja. Tokom pandemije sve potrebne informacije će biti na jednom mestu, a naši korisnici na brz i jednostavan način, posredstvom ove aplikacije mogu da zakažu testiranje, pronađu najbliži vakcinalni punkt i, na kraju, preuzmu digitalni sertifikat.

Foto V. Mitrić

Dr Branko Vujković

Jednako je, međutim, dragoceno i to što će nova usluga šabačkog Zavoda za javno zdravlje omogućavati da - u svakom trenutku, u realnom vremenu - budu poznati rezultati merenja kvaliteta vazduha sa četiri tačke u gradu. Inače, svi ovi podaci su dostupni na portalu otvorenih podataka Republike Srbije i na zvaničnom sajtu ZZJZ u Šapcu.

Dr Branko Vujković, direktor ove ustanove i strateg korišćenja najnovjih dostignuća informacionih tehnologija u zdravstvu ovog dela Srbije, ističe da će ova aplikacija, kao i ostali vidovi komunikacije sa sugrađanima, biti nadgrađivane u cilju izlaženja u susret potrebama ljudi, kao što se to čini u svetu.

- Prva smo od zdravstvenih institucija koja je pristupila portalu otvorenih podataka i od marta smo objavili 123 informacije od javnog interesa koje se tiču ne samo pandemije i aero-zagađenja, već i kvaliteta vode - naglašava dr Vujković, ne zaboravljajući ni značaj povratnih informacija od korisnika usluga, koje se pomno analiziraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a