UBIJALI KOMARCE IZVORE GROZNICE: Otkrivene krvopije zaražene virusom Zapadnog Nila u Novom Sadu i Čereviću

S. BAJIĆ

28. 08. 2021. u 08:35

U "CIKLONIZACIJI" su od 55 uzoraka komaraca, sakupljenih u drugoj polovini avgusta u Novom Sadu i četiri vojvođanske opštine, prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovali u dva uzorka.

УБИЈАЛИ КОМАРЦЕ ИЗВОРЕ ГРОЗНИЦЕ: Откривене крвопије заражене вирусом Западног Нила у Новом Саду и Черевићу

Foto Arhiva

Reč je o komarcima u Adamovićevom naselju u Novom Sadu i selu Čerević.

- Testirano je više stotina uzoraka iz svih delova Novog Sada, prigradskih naselja i sela i ovo su prvi zaraženi komarci ove godine - kaže Dario Aćimović iz "Ciklonizacije" i potvrđuje da su ekipe tog preduzeća izvele tretman protiv komaraca u Čereviću, neposredno nakon uzimanja uzorka, kao i u Adamovićevom naselju.

Rezervoar virusa su ptice, a prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru.

- Građani mogu da spreče razmnožavanje komaraca u svojim dvorištima tako što će isprazniti kofe sa vodom, ukloniti stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca - kaže Aćimović.

PREVENTIVA Ekipa "Ciklonizacije" u akciji, Foto Ciklonizacija

Na Institutu za javno zdravlje Vojvodine ističu da je od početka nadzora nad groznicom Zapadnog Nila ove godine, registrovano pet potvrđenih slučaja obolevanja, i to sa teritorije Sremskog (1), Južnobačkog okruga (3) i Južnobanatskog okruga (1), uzrasta 50-80 godina sa pratećim hroničnim bolestima.

- Kod dva pacijenta je, uprkos bolničkom lečenju i primenjenoj terapiji, došlo do smrtnog ishoda dok se jedan leči u bolničkim uslovima a još tri pacijenta su u proceduri laboratorijskog ispitivanja - kažu u Institutu.

Posledice

U PERIODU od 2012. do 2020. godine na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.032 slučajeva groznice Zapadnog Nila i zabeleženo 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od te groznice. Tokom sezone nadzora 2020. u Vojvodini je registrovano 367 slučajeva ove bolesti i 53 smrtna ishoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024