LAKŠE I BRŽE DO POŽARIŠTA: Pored delova dveju ulica na obodu Negotina, asfaltiran i plato ispred garaže DVD u Jabukovcu

S. M. JOVANOVIĆ

28. 08. 2021. u 11:24

NEGOTINSKA lokalna samouprava je, sa dva i po miliona dinara, finansirala asfaltirane deonice dveju ulica u selu Jabukovac, ukupne dužine 570 metara, kao i 180 kvadrata platoa ispred garaža ovdašnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva - jednog od najstarijih u ovom delu Srbije.

ЛАКШЕ И БРЖЕ ДО ПОЖАРИШТА: Поред делова двеју улица на ободу Неготина, асфалтиран и плато испред гараже ДВД у Јабуковцу

Foto S. M. Jovanović

Ova investicija u efikasniju zaštitu od požara trebalo bi da omogući brže reagovanje na pozive i stizanje na intervencije u svom sektoru.

Podsetimo, Vatrogasna jedinica u Jabukovcu - negotinskom selu sa oko hiljadu domaćinstava - postoji od 1963, kada je osnovana kao sekcija, da bi od 1978. prerasla u Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD). Članovi su žitelji Jabukovca koji ovaj posao godinama obavljaju bez ikakve naknade, volonterski.

- Prilaz garažama je bio u veoma lošem stanju i taj problem smo sada rešili. Ovdašnje Dobrovoljno vatrogasno društvo štiti od požara udaljeni deo naše opštine i njihov doprinos u gašenju požara je veliki, posebno od početka godine, kada su ovi plemeniti i hrabri ljudi imali pune ruke posla - istakao je prvi čovek lokalne samouprave u Negotinu Vladimir Veličković, naglašavajući da volonteri upravo zbog takvog pristupa zaslužuju da bar imaju bolje uslove za rad.

"VIZITA" Veličković (u sredini) na terenu, Foto S. M. Jovanović

A jabukovački vatrogasci godišnje se izbore i sa pedesetak požara, a "pokrivaju" teritoriju od Slatinskog mosta, do Deli Jovana. Nije retkost i da, po pozivu, izađu iz svog atara - posebno u sezoni poljoprivrednih radova, kada paljenje strnjike na njivama pričinjava ne male probleme.

- Ovi radovi će omogućiti brže i efikasnije reagovanje naše jedinice prilikom gašenja požara na teritoriji Jabukovca, a i opštine Negotin gde zatreba. Za asfaltiranje platoa je utrošeno oko 80 do 90 tona asfalta - dodao je Dejan Kazimirović, komandir DVD Jabukovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)