ISTORIJSKO BLAGO: Zajednički projekat dva istorijska arhiva kulminirao promocijom vredne knjige

B.Grujić

18. 08. 2021. u 17:20

SARADNjA novosadskog i zrenjaninskog istorijskog arhiva, na temu Prvog svetskog rata, započeta 2018. godine, svoju kulminaciju dobila je promocijom vredne knjige pod nazivom "Zapisnici srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku", koju kao autori potpisuju Vanda Vojvodić Micova arhivski savetnik zrenjaninskog istorijskog arhiva i takođe poreklom Zrenjaninac, Zoran Veljanović, sada kustos, savetnik i zamenik direktora Muzeja prisajedinjenja 1918. u Novom Sadu.

ИСТОРИЈСКО БЛАГО: Заједнички пројекат два историјска архива кулминирао промоцијом вредне књиге

Foto: S.Sokolov

- Pre tri godine započeli smo zajednički projekat, na izložbi u Zrenjaninu, povodom 100 godina od oslobođenja Velikog Bečkereka, došli smo na ideju o saradnji i knjizi - kaže Vanda Vojvodić Micova, uz napomenu da su svi originalni zapisnici preneseni u knjigu, što predstavlja pravo istorijsko blago koje će biti dostupno budućim generacijama. 

U knjizi su brojni zanimljivi momenti, kada su predstavnici Narodnog odbora, odlučni i drčni u nameri da preuzmu vlast, formirali Narodnu gardu i prvi Srpski narodni odbor, sa ciljem da preuzmu vlast, mirnim putem od Austrugarske.

Foto: S.Sokolov

- Svi zapisnici za Zrenjanin, nalazili su se u Arhivu Vojvodine, a zanimljivo je da se odbornici te 1918. godine nisu bavili samo političkim pitanjima, formiranjem organa vlasti, već su rešavali pitanja tzv "običnog čoveka" i trudili su da se život odvija bez većih problema - ističe Zoran Veljanović, navodeći da u jednom zapisu, invalid iz Prvog svetskog rata moli u pismu Srpski narodni Odbor da mu reši zaposlenje, kako bi mogao da preživi, pa je Odbor u roku od samo nekoliko dana,rešio status tom čoveku, baš kao što su rešavane i molbe vaspitačica, radnika, lekara i drugih ljudi, u cilju da grad funkcioniše.

Micova i Veljanović ističu da je njihova osnovna misija u ovom projektu bila zaštita kulturnog dobra, a u tandemu najavljuju još jedno štampano delo pod nazivom Biografije najznačajnijih ličnosti 1918. godine.

NARODNI ODBOR ODREĐIVAO CENU BRAŠNA

Srpski narodni odbor u značajnom istorijskom periodu, vodio je brigu o svemu i određivao cene osnovnim namirnicama, a osim toga, smenio je tadašnje upravnike i direktore i postavio svoje ljude, bez ikakvih incidenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani