BAJMOK ZADNJA BRIGA GRADA: Meštani subotičkog naselja negoduju zbog nemarnog odnosa gradske vlasti prema njima

J. LEMAJIĆ

18. 08. 2021. u 08:25

NEDOSTATAK prečistača i kanalizacije, bazen koji ne radi, zakorovljeno groblje, zapuštene ulice, manjkanje sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja samo su neki od problema koji tište meštane Bajmoka, najvećeg subotičkog naselja.

БАЈМОК ЗАДЊА БРИГА ГРАДА: Мештани суботичког насеља негодују због немарног односа градске власти према њима

Foto J. Lemajić

- Želimo da nam nadležni u gradu kažu na kom koloseku smo mi Bajmočani zalutali već 20 godina - kaže Erika Heđi, potpredsednica Saveta MZ Bajmok.

- Ne kosi se trava na groblju, centar je zapušten, zabava i rekreacija su svedene na minimum, deca sama idu na stadion koji nije uređen kako bi trebalo da bude, bajmočki bazen, sportski centar gde smo odrasli ne radi... Jedina fabrika, Industrija nameštaja "Bajmok", koja je radila, sada je zatvorena i ljudi su ostali bez posla. Okolna sela napreduju, a mi ne samo da stojimo, nego idemo unazad.

Po mišljenju meštana, jedan od ključnih problema je nedostatak kanalizacije i prečistača, jer kako tvrdi Dušan Stipanović, nijedan investitor neće graditi postrojenje na septičkim jamama.

- Ima više od 20 godina kako je u Bajmoku postavljena kanalizacija, a obaveza grada je bila da 2000. izgradi prečistač. Bez njega nema nijednog novog radnog mesta. Bila je inicijativa za izgradnju klanice, industrijske mlekare ali ne može bez prečistača - predočava Stipanović.

- To je ozbiljna investicija, ali to je dug grada Bajmoku, koji je nekada bio industrijski centar, dok posle privatizacije nije sve otišlo u nečije džepove.

NEZADOVOLjNI Meštani traže odgovore od grada, Foto J. Lemajić

Danica Vignjević se pita koji je udeo Bajmoka u budžetu Grada Subotice i zašto deo tog novca ne dolazi u naselje.

- Znamo da mesna zajednica treba da dobije pet odsto, a Bajmok ima 15.000 hektara zemlje i 2.500 kuća i može se lako izračunati. Više od dve godine saksija cveća nije stavljena, deset godina imamo tri novogodišnje zvezde, a grad izdvaja milione za kićenje - tvrdi Danica.

- Pre tri godine je opština dala tri miliona za sportski centar, a više niko ne spominje gde je taj novac potrošen. Svi smo izdvajali od plate za taj sportski centar. O ambulanti, laboratoriji koja radi samo jednom nedeljno neću ni da govorim, to svi dobro znamo.

KANALIZACIJA

BAJMOK ima uređenu industrijsku zonu koja postoji u Generalnom urbanističkom planu. Kanalizacija će neminovno i nezaustavljivo stići u Bajmok, jer ove godine ulazimo u projekat "Čista Srbija" - najavio je Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti.

- On će doneti 100 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji Subotice. Da bi se Bajmok pokrio treba 60 kilometara i prečistač od 8.000 ekvivalentnih jedinica prečistača otpadnih voda. Lokacija prečistača se nalazi prema Đušinom salašu, ka Mišićevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)