STARA CREPANA TRAJNO SAČUVANA: Atelje simpozijuma skulpture “Terra” u Kikindi proglašen za spomenik kulture

R.Š.

12. 08. 2021. u 17:43

ODLUKOM Vlade Republike Srbije, industrijski objekat „Stara crepana i ciglana“ , odnosno umetnički atelje “Terra” u Kikindi proglašen je za spomenik kulture.

СТАРА ЦРЕПАНА ТРАЈНО САЧУВАНА: Атеље симпозијума скулптуре “Терра” у Кикинди проглашен за споменик културе

Foto: R.Š

Kako je obrazloženo, takav status ovaj prostor zaslužuje jer po svojoj prvobitnoj nameni kompleks ciglane i crepane pripada grupi objekata tehničke kulture, odnosno industrijskom nasleđu, ali je još pre četiri decenije postao vajarski atelje, jer se u njemu svake godine održava jedinstveni međunarodni vajarski simpozijum skulpture “Terra”. 

-  Objekat „Stara crepana i ciglana“ – “ Terra” sa autentičnim drvenim sušarama, liftovima, kao i starom peći sa prostorijom za odvođenje toplog vazduha jedinstven je u svom okruženju po stepenu očuvanosti, a nova namena, održavanje simpozijuma terakote, sa velikim skulpturama na travnatim površinama, čini ga jedinstvenim kompleksom u zemlji i region- navodi se u obrazloženju odluke.

Glavna zgrada očuvana je u skoro nepromenjenom obliku. To je samostojeći objekat, pravougaone osnove i velikih dimenzija, u ulici Danila Kosića b.b., i u privatnom je vlasništvu kompanije “Toza Marković”, a sporazumom je dat na korišćenje Gradu Kikindi na 99 godina.

Prvi podaci o prostoru potiču iz 1904. godine kada se ovde nalazio parni mlin, a ubrzo je izgrađena parna ciglana i crepana. Posle Drugog svetskog rata nastavljena je proizvodnja crepa, jer je 1946. godine od kikindskih crepana i ciglana čuvene Braće Bon, zatim pogona Jovančić i Ristić, Mesaroš i braća Šenk, formirano jedinstveno preduzeće – industrija cigle i crepa “Toza Marković”, kako se fabrika u Kikindi i sada zove. Zbog zastarelosti tehnologije, Pogon dva, kako se tada zvao, 1974. godine prestaje sa proizvodnjom i u njemu vajar Slobodan Kojić pokreće vajarske susrete, tako da stara ciglana postaje umetnički atelje, što je ostala i do danas. Odlukom kolegijuma fabrike “Toza Marković” iz 1982. godine, stara ciglana je zvanično dodeljena simpozijumu”Terra” i u njemu se svake godine u julu održava međunarodni simpozijum sculpture u terakoti “Terra”.

 

VISOKI STANDARD

Atelje “Terra” ima 600 metara kvadratnih radne površine. Renoviran je i sređen 2010. godine i opremljen po najvišim standardima tako da umetnici imaju komforne uslove za rad. Posebno je važno da ima i peć, visoku 2,5 metara, za pečenje velikih skulptura, što ga dodatno čini jedinstvenim. Vajarima je uvek na raspolaganju neograničena količina gline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)