PRAVIČNIJA NAPLATA: "Subotička toplana" menja način obračuna energije

J. L.

10. 08. 2021. u 07:26

KAKO bi naplata toplotne energije bila pravičnija za potrošače, JKP "Subotička toplana" promeniće način obračuna, a za to će se ubuduće koristiti sekundarno toplotno brojilo.

ПРАВИЧНИЈА НАПЛАТА: Суботичка топлана мења начин обрачуна енергије

Foto D. Milovanović

Novi obračun se odnosi na potrošače koji imaju ugrađene alokatore, kojima u svojim stanovima regulišu toplotnu energiju.

Kako objašnjava Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, ova odluka nije inicirana samo zbog korisnika, već je Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energiji donet u aprilu ove godine propisao je niz različitih uslova koji moraju da se ispune.

- I do sada smo imali delitelje utroška toplotne energije - alokatore, a sada se pojavljuje još jedan delitelj, a to sekundarno toplotno brojilo, koje je propisano kao merni instrument. Za razliku od njega, alokatori su uređaji za raspodelu utrošene energije. Sekundarno toplotno brojilo će se koristiti i kod novoizgrađenih objekata, a i kod postojećih gde ima tehničkih mogućnosti da se primeni - objašnjava Vukelić.

- Rukovodstvo "Toplane" će u skladu sa zahtevima korisnika da razmatra da li postoji mogućnost zamene alokatora sekundarnim toplotnim brojilima. Kod korisnika koji imaju alokatore vršiće se procenat korišćenja alokatora i ta raspodela će biti drugačije obračunata. Ukoliko dođe do prekomernih zatvaranja i nekorišćenja grejnih tela, vršiće se drugačiji obračun toplotne energije koja je očitana na kalorimetru na podstanici u zgradi.

JAVITE NAM SE ZA OBJAŠNjENjA

- Svi korisnici koji imaju nedoumica oko novog načina obračuna mogu da se obrate za pomoć rukovodstvu preduzeća - kaže Saša Petković, direktor "Toplane".

- Građani mogu da se organizuju putem mesnih zajednica i naprave sastanke gde ćemo doći i objasniti šta dobijaju i gube.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)