FOTOAPARATOM KROZ „KAPIJU USPEHA“: Martin Candir, višestruko nagrađivan fotograf

S.BAJIĆ

09. 08. 2021. u 17:18

FOTOAPARATOM kroz "Kapiju uspeha". Martin Candir (63), dugogodišnji fotograf, nagrađen je još jednim u nizu priznanja, nagradom "Zlatno pero privrede", Privredne komore Vojvodine, za doprinos afirmaciji turizma u pokrajini.

ФОТОАПАРАТОМ КРОЗ „КАПИЈУ УСПЕХА“: Мартин Цандир, вишеструко награђиван фотограф

Foto : M.Berček

On je ovekovečio najlepše u Vojvodini na svojim fotografijama u skoro pola veka dugoj karijeri i ostvario značajan doprinos u promociji kulturno- istorijskog nasleđa i prirodnih potencijala Vojvodine i Srbije.

- Nagrada mi mnogo znači, kao i svaka, posebno kao potvrda rada ali i činjenice da u takvim slučajevima nema protekcije niti veze- kaže Candir. - Vojvodina za mene uvek predstavlja inspiraciju. Bilo da je reč o prikazima ogromnog ravnog prostranstva, njiva, oranica ili reka gradova a u poslednje vreme, najčešće salaša. Naravno tu su na prvom mestu ljudi i događaji, razne manifestacije...

Candir je rođen 1958. godine u Novom Sadu gde je završio je srednju umetničku školu- centar za dizajn, "Bogdan Šuput" a fotografijom se bavi još od 1974. godine. Od 1981. godine je čitavu deceniju radio kao foto-reporter i urednik fotografije u dnevnom listu "Dnevnik" a posle toga kao samostalni urednik fotografije u brojnim časopisima. Objavio je više od 150 raznih publikacija, monografija, knjiga, pozorišnih plakata "Zvezdara teatra", Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta ... Član je sekcije Sekcije za foto dizajn u Udruženju likovnih umetnika, Likovnog kruga „Petrovaradinska tvrđava“, Udruženja samostalnih umetnika Srbije… a osnivač je „Centra za fotografiju“.Dobitnik je nagrade za fotografiju „Zlatno oko“ a njegova dela objavljivana su u svim najznačajnijim novinama u zemlji i inostranstvu.

IZLOŽBE

MARTIN Candir je imao više od 50 samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i svrstan je u red najboljih fotografa u Srbiji.

- Nedavno sam upriličio izložbu o festivalu „Tamburica fest“ koji se već 14 godina održava i koji redovno pratim. Tada je više od 100 fotografija bilo postavljeno u izlozima butika, kafića, prodavnica, poslastičarnica... Trenutno je, s tim u vezi, aktuelna izložba o Zvonku Bogdanu, našem bardu tamburaške muzike-  kaže Candir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)