POVEŽITE STAŽ SVIM RADNICIMA: Čačanski sindikalci reagovali na socijalni program u ovdašnjoj Fabrici reznog alata

V. ILIĆ

29. 07. 2021. u 08:25

NEZAVISNI sindikat Čačka saopštio je da je oko 120 radnika Fabrike reznog alata (FRA), kojima je radni odnos prestao pre 1. januara 2010, diskriminisano u odnosu na kolege koje su obuhvaćene odgovarajućim socijalnim programom po odluci Ministarstva privrede, pa će im država povezati i uplatiti nedostajući radni staž u periodu od 2010, do marta 2021.

ПОВЕЖИТЕ СТАЖ СВИМ РАДНИЦИМА: Чачански синдикалци реаговали на социјални програм у овдашњој Фабрици резног алата

Foto V. Ilić

Nezadovoljstvo nekadašnjih radnika koji nisu obuhvaćeni ovim socijalnim programom je, kako ističe predsedik sindikata Milorad Piper, ogromno i on ne isključuje ni proteste ispred zgrade Gradske uprave u Čačku, ali i Ministarstva privrede, Vlade i Predsedništva Srbije u Beogradu.

Piper je naglasio da je rešavanjem statusa zaposlenih u FRA a.d. iz Čačka, kroz socijalni program, obuhvaćeno i uplaćivanje neuplaćenog radnog staža za 11,5 godina - počev od 1. januara 2010, do 10. marta 2021, kada je obavljen presek stanja za 440 trenutno zaposlenih, "a sve to na osnovicu minimalne zarade u iznosu od 32.000 dinara za ceo period".

- Ukazujemo na pokušaj diskriminacije između trenutno zaposlenih koji su obuhvaćeni ovim socijalnim programom i bivših zaposlenih kojima je radni odnos u preduzeću prestao pre ovog perioda po raznim osnovama. Zbog toga oko 120 ljudi smatra da su država i resorno ministarstvo bili u obavezi da i njima, po istom principu, povežu i uplate nedostajući radni staž. U ovoj grupi postoje zaposleni koji su otišli u penziju, a - upravo zbog ovog nerešenog statusa - primanja su im sada samo 2.000 dinara od poljoprivredne penzije, iako je stečena sa punim stažom od 40 godina. Ima i onih koji su u ovom periodu napustili preduzeće i promenili poslodavca, pa je i njima za određeni period uskraćen radni staž - naveo je Piper, dodajući da je najviše onih kojima umanjenje dostiže čak četvrtinu.

Sindikat smatra da je ovaj socijalni program morao da se sprovede osam godina ranije, jer bi dugovanja prema zaposlenima i bivšim zaposlenima bila mnogo manja. Jedino rešenje, smatraju, bila bi uplata staža za sve radnike...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!