PROŠLOST UPAKOVANA U MODERNO RUHO: Projekat prekogranične saradnje oživeo muzejski trg u Leskovcu (FOTO)

I.M.

27. 07. 2021. u 13:11

ULICE oko muzeja zatvorene za saobraćaj, a vrata tek renoviranog hola širom otvorena za posetioce. Okolina u totalnom mraku. Na fasadi zgrade, u 3 de tehnologiji, smenjuju se kadrovi predmeta koji svedoče o osam milenijuma dugoj istoriji grada na Veternici.

ПРОШЛОСТ УПАКОВАНА У МОДЕРНО РУХО: Пројекат прекограничне сарадње оживео музејски трг у Лесковцу (ФОТО)

Foto: I. M.

Na video-bimu film o njegovog turističkoj ponudi, a na muzejskom trgu kameni eksponati koji su posle mnogo godina izašli iz depoa ove ustanove.

Ovo je samo deo dvogodišnjih aktivnosti leskovačkog Narodnog muzeja koje su prikazane na svečanosti povodom završetka projekta prekogranične saradnje sa bugarskim Botevgradom. U renoviranje hola, izgradnju pristupne rampe i toaleta za osobe sa invaliditetom, suvenirnice i informacionog centra, formiranje lapidarijuma i digitalizaciju postavke ukupno je uloženo blizu 240.000 evra. Evropska unija je Leskovcu donirala nešto više od 207.000 evra, a ostatak je obezbeđen iz gradskog budžeta.

- Ovim projektom izlazimo iz okvira tradicionalnog i ulazimo u svet novog, modernog i virtuelnog. Muzej izlazi iz svojih prostorija novim sadržajem i počinje novi život sličan onom koji mlade generacije vode – kazala je Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu.

Foto: I. M.

Mira Ninošević

Ova ustanova sada je okružena sa 12, posebno osvetljenih i zaštićenih, kamenih eksponata poput prese za muljanje grožđa iz II, votivne are posvećene Herkulu iz III, tri kapitela Caričinog grada iz VI veka, a centralno mesto zauzima pitos, velika posuda za čuvanje žitarica ili vina, star blizu dva milenijuma. Među ovim eksponatima, na muzejskom trgu, biće organizovani raznovrsni sadržaji sa ciljem još boljeg povezivanja sa muzejskom publikom.

- Na trgu ćemo oživljavati prošlost. On će biti mesto druženja, spoznaje, mesto gde će se naša deca okupljati kroz različite radionice, promocije, predavanja, koncerte – dodaje Mira Ninošević.

Za te namene nabavljene su nove muzejske police, vitrine i panoi. Gradonačelnik Goran Cvetanović podsetio je na činjenicu da je muzej ove godine, po četvrti put, proglašen najboljim u Srbiji.

- Zaposleni u muzeju ulažu veliki trud, znanje i energiju kako bi obogatili našu kulturnu ponudu i na to su svi Leskovčani veoma ponosni – zaključio je Cvetanović.

Foto: I. M.

Goran Cvetanović

Kustos i jedan od autora projekta Suzana Ranđelović podseća da je deo ovog projekta i knjiga, mapa i dokumentarni film o turističkim potencijalima i kulturnoj baštini Leskovca i Botevgrada.

VIRTUELNE NAOČARE

Posebna grupa projektnih aktivnosti je digitalizacija postavke uz pomoć modernih tehnologija i raznih aplikacija. Jedna od njih je namenjena edukaciji najmlađih kroz zabavu, a uz pomoć druge posetiocima se omogućava da se virtuelno obuku u izloženu odeću s kraja 19. i početkom 20. veka. Kroz virtuelne naočare mogu i da dodirnu izložene eksponate, uz prateći „audio opis“ predmeta koji dodiruju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024