VELIKI INFRASTRUKTURNI RADOVI U ŠAPCU: Novi most na Savi olakšaće svakodnevicu Mačvanima

V.Mitrić

16. 07. 2021. u 12:37

RAZVOJ grada Šapca, kroz noviju istoriju, pratila je izgradnja mostova, a ovaj najnoviji u potpunosti će promeniti njegovo lice i zauvek staviti Šabac u prvi plan – kaže dr Boban Birmančević, republički poslanik i poverenik GO SNS u Šapcu.

ВЕЛИКИ ИНФРАСТРУКТУРНИ РАДОВИ У ШАПЦУ: Нови мост на Сави олакшаће свакодневицу Мачванима

FOTO: V.M.

Birmančević podseća da je prvi šabački most na Savi, pušten je u drumski saobraćaj 15. jula daleke 1932. godine, a 1934. omogućen je železnički saobraćaj. Dana 3. juna, te iste 1934. prešao je prvi šetni voz, da bi odmah potom svečano i simbolično naišao i dvorski voz kralja Aleksandra, koji je otvorio redovni saobraćaj na pruzi Šabac – Ruma.

- Raspon starog mosta, koji je postao i ostao jedan od simbola Šapca, a koji se i danas koristi za železnički saobraćaj je 680 metara, dok je težina gvozdene konstrukcije 6100 tona, što je i danas impresivno – kaže Birmančević i dodaje da je most koštao preko 80 tadašnjih miliona dinara, dok je za železnički krak izdvojeno 10 miliona dinara.

FOTO: V.M.

dr Boban Birmančević

- Podizanje prvog drumskog mosta na Savi, imalo je ogroman značaj za ekonomski razvitak Šapca, Pocerine, Mačve, Srema i Podrinja. Sa industrijalizacijom Jugoslavije i Šapca pokazala se potreba i za drugim mostom 1976. godine. Poznato je da je u to vreme cvetao šabački i jugoslovenski gigant Hemijska industrija „Zorka“, koja je, praktično, sagradila bar polovinu Šapca kakav danas poznajemo.

Birmančević navodi da najnoviji most na Savi, sada niče kao iz vode zahvaljujući naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, a sa završetkom gradnje Šabac će konačno postati industrijko-privredno-kulturni centar. Mnogi Šapčani odlaze u blizinu gradilišta, sa radošću iščekuju nove faze radova i posmatraju kolone kamiona koje svakodnevno prolaze. A gradilište se vidi i sa starog mosta, odakle ga i turisti posmatraju i fotografišu.

FOTO: V.M.

- Slobodno mogu reću da je ovaj most, na koji se čeka pola veka, jedna velika i do sada nezabeležena prekretnica u istoriji grada na Savi. Spojiće Srem i Mačvu, ali i Vojvodinu sa Republikom Srpskom, a to su dve ogromne gusto naseljene i razvijene regije. Nakon njegovog puštanja u saobraćaj Šabac će postati ne „prva varoš Srbije“, kako su ga nazivali predstavnici prethodne vlasti na čelu sa ZZS, već prvi grad Srbije, odmah posle Beograda. Izgradnjom tog mosta i četvorotračne saobraćajnice, od Novog Sada preko Rume do Šapca, Loznice i Pavlovića mosta, više ništa i nikome neće biti daleko i sa kraja na kraj stizaće se za 30-tak minuta, kao u najrazvijenijim evropskim zemljama. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije