POČEO ČUVENI PETROVDANSKI VAŠAR U NEGOTINU Prodavci kažu: Svaka roba nađe svog kupca (FOTO)

S. M. Jovanović

12. 07. 2021. u 15:00

POSLE pauze od bezmalo dve godine, zbog epidemije virusa korona, Negotinci su na Petrovdan pohrlili na tradicionalni vašar, jedan od najvećih u Srbiji.

ПОЧЕО ЧУВЕНИ ПЕТРОВДАНСКИ ВАШАР У НЕГОТИНУ Продавци кажу: Свака роба нађе свог купца (ФОТО)

foto: S.M. Jovanović

Iako sve manje liče na sabore iz davnina, vašari u Negotinu i danas su prilika da se na njima okupe i stanovnici ovog kraja, njihovi gosti iz drugih sredina, ali i zemljaci iz brojnih država zapadne Evrope, koji su se posle pauze od godinu i po dana, opet zbog korone, vratili u rodni kraj.

foto: S.M. Jovanović

Na vašar su došli i gosti iz cele Timočke Krajine, ali i iz Petrovca na Mlavi, Požarevca, Niša, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca, Rume.

- Negotinski vašar je stvarno jedan od najvećih. Ovde počinje gužva već od ranih jutarnjih sati i traje do kasno u noć, ali čini se da se malo kupuje - kaže Miloš iz Petrovca na Mlavi, koji prodaje liciderska srca.

foto: S.M. Jovanović

Deca su, ipak, najčešći gosti jer zabavni deo vašarišta na kojem su “parkirani” vozići, autići, ringišpili, dvorci za skakanje, posete i po nekoliko puta dnevno.

- Bez najmanje jedne hiljadarke ne smete na vašar. Još vam izmame pare iz novčanika kad jednom detetu poklone gratis vožnju, pa morate da platite za drugo – gunđaju roditelji, a onda sa decom hrle ka luna parku gde žeton košta 100 dinara.

foto: S.M. Jovanović

Ništa jeftinije nije ni u delu vašarišta gde su kafandžije koji na ražnju vrte prasiće i jagnjiće. Visoke dnevne temperature omele su goste da uživaju pod šatrom, ali se zato non stop peku pljeskavice za vašarlije i to po ceni od 250 dinara. Jedna mekica košta 50, ali ko kupuje samo jednu. Sokovi su od 100 dinara, pa naviše, limunada 100, američke krofnice 200, pomfrit 150.

foto: S.M. Jovanović

U zanatskom delu trgovci i preprodavci iz cele Srbije. Nude sve i svašta, kućne aparate, garderobu, obuću, veš. Najprodavaniji artikli staju, naravno, po 100 dinara. Toliko koštaju pet pari čarapa, tri para gaća, bižuterija po izboru. Kvalitetniji veš, ariljski, je naravno skuplji i košta od 150 dinara pa naviše po komadu.

foto: S.M. Jovanović

Pa, ipak, trgovci se jadaju da je promet manji nego što su očekivali, a kupci na skupoću. I jedni i drugi, međutim, kažu da je ovaj Petrovdanski vašar u Negotinu nikad veći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)