ČUVAJU PRIRODU VEĆ DESET GODINA: Kladovsko Udruženje ljubitelja prirode "Divljina" obeležilo deceniju rada

S.M.J.

08. 07. 2021. u 14:10

U DESET godina postojanja Udruženja ljubitelja prirode “Divljina” iz Kladova stale su brojne akcije i projekti zaštite životne sredine, ali i ono najdragocenije, skoro 200 mališana koji su aktivni promoteri očuvanja prirode, biodiverzoteta i prirodnih lepota ove opštine.

ЧУВАЈУ ПРИРОДУ ВЕЋ ДЕСЕТ ГОДИНА: Кладовско Удружење љубитеља природе Дивљина обележило деценију рада

FOTO: Privatna arhiva

Zato su, obeležavajući prvih deset godina aktivnog rada, “divljinci” organizovali akciju obilaska pećina Miroča, koja je okupila stotinak gostiju iz cele Srbije, ali i Rumunije, Ukrajine i Rusije, kao i građane Kladova i članova “Divljine”.

 - Goste smo dočekali u Kampu “Miročka voda” i poveli ih u obilazak vodopada Blederija, a sutradan i u obilazak Pećine Banje i Miličine pećine - kaže Milan Rašević, vatrogasac, spasilac, planinar, ljubitelj prirode i idejni tvorac “Divljine”.

Rad “Divljine” je od osnivanja okrenut ka deci i mladima i podizanju ekološke svesti zajednice. Samo kroz program “Klinci divljinci” prošlo je više od stotinu njih, a aktivnih ih je 158 članova.

 - Pored rada sa decom “Divljina” je realizovala i mnoge projekte u saradnji sa domaćim i stranim donatorima. Ponosni smo na projekat “Pećina Banja” sproveden u okviru konkursa Zaječarske inicijative „Transformator“ uz podrsku USAID-a. Taj program je trajao pet godina, podržano je njime više od 50 projekata i udruženja, a naš je proglašen za najbolji. Cilj “Pećine Banja” je promocija pećinskog sveta i stvaranje pešačke staze duge 2,5 kilometra sa ukupno četiri odmorista opremljenih info tablama, kantama za otpatke, setom stolova i klupa na svakom odmoristu i mosta preko rečice Valja Mare – kaže Rašević i dodaje da je 2014. u poplavama ova staza pretrpela štetu i promenila ulazak u pećinu, ali su im u pomoć pritekli speleolozi iz Planinarskog kluba “Ris” iz Podgorca i pomogli im da i ovu prepreku uspešno premoste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024