GODIŠNJICA IVANJDANSKOG USTANKA: Na današnji dan pre 80 godina ispaljen prvi pucanj u znak borbe protiv fašizma

B.Grujić

07. 07. 2021. u 16:39

PRE 80 godina, na Ivanjdan, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi kod Krupnja, Žikica Jovanović Španac, ispalio je prvi pucanj u znak otpora protiv fašizma, tri dana nakon što je u Beogradu doneta odluka o podizanju oružanog ustanka i zbog toga se 4. i 7. jul, obeležavaju kao Dan borca i Dan ustanka.

ГОДИШЊИЦА ИВАЊДАНСКОГ УСТАНКА: На данашњи дан пре 80 година испаљен први пуцањ у знак борбе против фашизма

FOTO: B.Grjuić

Delegacija grada Zrenjanina, na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, zajedno sa predstavnicima Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata položila je venac na spomen-obeležju poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora u Karađorđevom parku, odajući počast svim žrtvama u Drugom svetskom ratu na teritoriji Zrenjanina i okolnih mesta.  

Inače, spomenik u Karađorđevom parku otkriven je 1946. godine, na mestu stradanja rodoljuba iz Pančeva i spomen-grobnice u kojoj je bilo sahranjeno preko 200 stradalih sa teritorije celog tadašnjeg sreza, između ostalih i Žarko Turinski, Koča Kolarov i Žarko Zrenjanin Uča, čiji su posmrtni ostaci kasnije preneti na druge lokacije.

Autor spomenika je Rus Solodov, a navodno je ideju za njegovo podizanje dao Josip Broz Tito, a spomenik je otkrio maršalov izaslanik, general Pavle Jakšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)