ZABLISTAO ZVONIK OD 33 METRA: Uspešno završeni veliki radovi u porti trsteničke crkve Svete Trojice

S. BABOVIĆ

05. 07. 2021. u 07:50

POSLE nešto više od mesec dana rada, majstori su u porti crkve Svete Trojice u Trsteniku obnovili fasadu zvonika visokog čak 33 metra.

ЗАБЛИСТАО ЗВОНИК ОД  33 МЕТРА: Успешно завршени велики радови у порти трстеничке цркве Свете Тројице

Foto S. Babović

Dika i ponos Trstenika - kako je vladika Nikolaj Velimirović svojevremeno opisao bogomolju u centru ove zapadnomoravske opštine, ima ništa manje lepši zvonik, koji se smatra jednim od najviših u Srbiji. Vidi se već na nekoliko kilometara do ulaza u grad, iz pravca Kruševca.

- Osvežavamo fasadu, a u planu je i da se srede roletne prozora, ali tako da se sačuva originalni izgled - najavili su, na početku radova, neimari kojima je poveren ovaj posao.

Foto S. Babović

Bilo je to početkom maja, a već protekle sedmice smo se uverili da je složen poduhvat na skelama uspešno okončan. I sat na zvoniku je još više došao do izražaja, a naočiti mehanizam koji Trsteničanima pokazuje tačno još od 1927. se nalazi pri samom vrhu zvonika, a bez prekida je "kucao" sve do NATO bombardovanja. Potom je, zahvaljujući umeću inženjera Nenada Mitrovića, 2017. ponovo proradio, iako se do njega dolazi preko četiri vrlo strme celine povezane stepeništem, uz drvenu konstrukciju pri kraju.

- Mehanizam ima četiri brojčanika okrenuta na četiri strane sveta, prečnika oko dva metra.

Sam sat je težak oko 300 kilograma, tegovi imaju oko stotinu, a povezan je sa jednim od četiri zvona. Na vrhu klatna je opružni lim koji prati kretanje klatna i dnevno se savije po 86.000, a mesečno čak dva i po miliona puta - ispričao je inženjer Nenad Mitrović.

Sada su, pored zvonika, majstori sredili i pločice...

- Najlepša crkva u čitavoj eparhiji je jasan dokaz pobožnosti malog grada poput Trstenika - zapisao je svojevremeno vladika Nikolaj Velimirović.

Foto S. Babović

A, crkva Svete Trojice je posvećena silasku Svetog duha i sagrađena je 1900. - na mestu skromnije bogomolje i, po dostupnim izvorima, bila je prva u takozvanom neomoravskom stilu. Važi za jednu od najakustičnijih u Srbiji, pa u njoj - već drugi vek - peva crkveni hor "Boško Jugović".

Jednokupolna građevina sa trokonhosom u osnovi je zidana od belovodskog peščara, opeke i maltera, a - po ugledu na kruševačku Lazaricu - ukrašena je rozetama.

LOZA

CRKVA Svete Trojice je oduvek bila duhovni stub Trstenika. U samoj bogomolji se čuvaju delovi starog ikonostasa iz 1848, dok je "novi" oslikao novosadski akademski umentik Voja Trifunović, u periodu od 1929. do 1930. Kapija i ograda porte, u kojoj je posađena nakalemljena loza sa hilandarskog vinograda, dovršene su tokom poslednje dve decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri