DANI PORODICE U PERLEZU: Ministar Ratko Dmitrović i pokrajinski sekretar Radoš Pejović u poseti

B.G.

03. 07. 2021. u 10:26

MINISTAR za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Ratko Dmitrović, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radošem Pejovićem, posetio je Zrenjanin i Perlez, mesto u kojem će se početkom avgusta održati manifestacija Dani porodice, koja za cilj ima promociju porodičnih vrednosti.

ДАНИ ПОРОДИЦЕ У ПЕРЛЕЗУ: Министар Ратко Дмитровић и покрајински секретар Радош Пејовић у посети

Foto: Grad Zrenjanin

 U sklopu manifestacije predviđeno je otvaranje šetališta, nekadašnjeg porodičnog korzoa, na kojem su u toku radovi, a u planu je i izgrada bungalova za porodice, kao i edukativni centar pod otvorenim nebom, za mlade bračne parove i škola roditeljstva na levoj obali Begeja.

-  Zašto baš Perlez, zato što je taj potez bio neuređen, a uspeli smo da uradimo infrastrukturne delove i pripremimo sve da 12. avgusta kada će biti otvoreni prvi Dane porodice u Srbiji - istakao je Radoš Pejović, uz napomenu da je manifestacija neophodna i značajna i da će ona biti pokretač za ostale manifestacije koje će se dešavati u drugim lokalnim.samoupravama i uticati da se promeni svest, da je porodica najvažniji nacionalni resurs. 

Ministar Ratko Dmitrović naglašavajući  značaj porodice istakao je da nema popravljanja demografske slike bez porodice i da treba vratiti njen kult. 

-  Decenije su prolazile, a onda je ispred nas, kao monstrum izleteo problem koji se zove demografija, tako će nam dugo vremena trebati da promenimo ili zaustavimo taj trend koji je zastrašujući - kazao je Dmitrović i izneo podatke da je prvi put posle 50 godina broj Srba pao ispod sedam miliona, sa stalnom tendencijom smanjenja brojnosti.

Takođe jedan od problema je i neravnomeran razvoj gradova i činjenica da se sela prazne munjevitom brzinom, pa tako na primer,  2020. godine je u odnosu na 2019. sklopljeno 10 hiljada brakova manje, dok je poslednjih 10 godina 40 odsto sklopljenih brakova razvedeno.


PARK PORODICE I IKONE UROŠA PREDIĆA

U okviru posete Perlezu, ministar je obišao i radove na izgradnji Parka porodice u Perlezu, u kojem je poslednjih godina, zbog geografskog položaja i dobre infrastrukture, povećana kupovina nekretnina, a zatim i hram Uspenja Presvete Bogorodice, koji spada u objekte najviše kategorije graditeljskog nasleđa na našim prostorima i sadrži originalne ikone Uroša Predića. 


50 HILjADA ZA SVAKO PRVOROĐENO DETE

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, utisak dobrog domaćina upotpunio je činjenicama da se za svako prvorođeno dete izdvaji 50, a za drugo i treće 35 hiljada dinara, uz apotekarske pakete za bebe, novac za vantelesnu oplodnju, a ove godine 2,1 milion dinara namenjenih za proslavu nove godine opredeljen je za lečenje bolesne dece.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!