PRVI MANDAT BARAKA OBAME: Predavanje analitičara Predraga Rajića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V.N.

02. 07. 2021. u 22:41

NASTAVLjAJUĆI seriju predavanja posvećenih američkoj političkoj sceni, Predrag Rajić je ovom prilikom govorio o prvom mandatu Baraka Husejina Obame. Na predsedničkoj poziciji Obama je kao predstavnik progresivaca koji su se zalagali za mnogo brži razvoj američkog društva na svima poljima nasledio umerenjaka Džordža Buša Mlađeg, pobedivši u toj trci protivkandidatkinju Hilari Klinton.

ПРВИ МАНДАТ БАРАКА ОБАМЕ: Предавање аналитичара Предрага Рајића на Јутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Predrag Rajić/Foto:KCNS

Obama je izabran na izborima 2008, a potom i 2012. godine. Na predsedničkoj funkciji bio je do januara 2017, dok je od 2005. do 2008. godine bio juniorski senator iz Ilinoisa.

Rođen je u Honoluluu na Havajima, kao dete Kenijca i Amerikanke. Diplomirao je političke nauke na Univerzitetu Kolumbija, a zvanje diplomiranog pravnika stekao je na Harvardu. Pre nego što je postao senator u senatu države Ilinois, bavio se društvenim radom i advokaturom u oblasti građanskih prava.

Barak Obama je formalno izabran za predsednika od strane elektora u decembru 2008, dok je inaugurisan tradicionalnom primopredajom dužnosti 2009. godine.

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „Prvi mandat Baraka Obame" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka