ZASLUŽNI DOBIJAJU ALEJU OD 1,8 HEKTARA: Ponude za projektovanje prostora mogu biti podnete do 15. jula

Lj. P.

03. 07. 2021. u 08:12

NOVOSADSKA Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je javnu nabavku radi izrade tehničke dokumentacije za opremanje Aleje zaslužnih građana na Gradskom groblju, čime je praktično otpočelo ostvarivanje tog ranije planiranog projekta.

ЗАСЛУЖНИ ДОБИЈАЈУ АЛЕЈУ ОД 1,8 ХЕКТАРА: Понуде за пројектовање простора могу бити поднете до 15. јула

Foto N. K.

Tako bi uskoro na novom i najvećem novosadskom groblju, koje se prostire na površini od oko 80 hektara, trebalo da bude oformljena posebna aleja površine 1,8 hektara, gde će biti sahranjivane istaknute ličnosti iz društveno-političkog života, sveta kulture, sporta...

- Ko može da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana utvrđeno je posebnom procedurom, a odobrenje daje Skupština grada - naveli su u gradskom JKP "Lisje" prilikom utvrđivanja plana detaljne regulacije Gradskog groblja.

Tema formiranja Aleje zaslužnih građana na Gradskom groblju aktuelizovana je početkom ove godine kada je preminuo čuveni kantautor Đorđe Balašević, koji je sahranjen na posebnom prostoru nedaleko od Spomen-groblja palih boraca NOR-a.

Foto Z. G.

U neposrednoj blizini spomen-groblja nalazi se i Aleja narodnih heroja i istaknutih revolucionara kao i Aleja i grobnica narodnih heroja.

Novosadsko Gradsko groblje na Rumenačkom putu otvoreno je 1974. godine kao multikonfesionalno. Prema podacima "Lisja", od tada do danas tu je sahranjeno oko 70.000 preminulih.

HEROJI

U ALEJI narodnih heroja i istaknutih revolucionara, na prvom grobnom polju, sahranjeni su Stevan Doronjski, Jovan Veselinov Žarko, Jovan Beljanski-Lala i Marko Peričin Kamenjar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju