NEZAPAMĆENO NEVREME KOD NEGOTINA: Zabelele se parcele, desetkovani prinosi (FOTO)

S.M.Jovanović

02. 07. 2021. u 15:57

NA području opštine Negotin sa 15 protivgradnih stanica na gradonosne oblake ispaljene su u četvrtak kasno popodne 72 rakete, ali je grad veličine oraha naneo popriličnu štetu poljoprivrednim proizvođačima u rejonu od Sikola do Rečke i Mokranja.

НЕЗАПАМЋЕНО НЕВРЕМЕ КОД НЕГОТИНА: Забелеле се парцеле, десетковани приноси (ФОТО)

Foto: Facebook/Rečko selo

Najteže je prošlo selo Rečka, čiji stanovnici ne pamte ovakvu vremensku nepogodu. Grad je bio veličine oraha, ali je padao u velikim količinama, pa su u nekim delovima zabelele parcele. Mnogi tremovi i krovovi će morati da se podhitno poprave jer su “izrešetani” gradom. Velike su štete i na plastenicima, pa će mnoga domaćinstva morati da zamene postojeće folije i stubove.

-U potpunosti je uništen bostan, kukuruz, grožđe, ali i povrtarske kulture na više od 250 hetara u centralnoj zoni sela, a velika je materijalna šteta na usevima, na ratarskim i drugim kulturama na još preko 300 hektara površine u ostalim delovima Rečke - kaže Toplica Đorđević, odbornik iz Rečke.

Foto: Facebook/Rečko selo

 

Više je nego izvesno da će ovogodišnji prinos kukuruza, ali i ostalih ratarskih i povrtarskih kultura u ovom selu, ali i u Mokranju i Dikolu, biti znatno manji usled oštećenja na usevima pričinjenih gradom. U lokalnoj samoupravi navode da će formirati komisiju koja će na licu mesta sagledati šta je sve uništeno u ovom, ali u ostalim selima pogođenih gradom.

-Naša protivgradna stanica nije delovala. Strelac je u bolnici, rakete su vraćene, a drugi strelac nije obezbeđen. Da je dejstvovano, verujem, štete bi bile manje - dodaje Đorđević.

Protivgradni strelci na teritoriji opštine Negotin brane od gradonosnih oblaka 109.000 hektara, od kojih 74.135 hektara poljoprivrednog zemljišta. Iako je nekada radila 31 stanica, ove godine na početku sezone je aktivirano 16, a trenutno je u funkciji 14, jer ona u selu Rečka ne funkcioniše, a zbog eksplozije jedne od raketa i velikog oštećenja lansera od juče je van sistema i stanica u Veljkovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri