U KOVINU ZAVRŠEN JUBILARNI "STARI LALA": Deca igrala zaboravljene igre, fijakeri štrapali glavnim ulicama

J. J. BALjAK

28. 06. 2021. u 15:58

DESETA jubilarna manifestacija "Stari Lala", koja je od 25. do 27. juna okupila veliki broj gostiju u Kovinu, opravdala je sva očekivanja ljubitelja tradicije, kulturno-istorijskog nasleđa, umetnosti, starih zanata i rukotvorina, foklora, kao i starih zaboravljenih igara i tradicionalne kuhinje.

У КОВИНУ ЗАВРШЕН ЈУБИЛАРНИ СТАРИ ЛАЛА: Деца играла заборављене игре, фијакери штрапали главним улицама

Foto: J.J.B.

Održana je na više lokacija u ovoj južnobanatskoj varošici – u centru, na platou ispred Centra za kulturu, pešačkoj zoni i u Surduku, gde je bila priređena kompleksna izložba, koja je na autentičan način prikazala život Kovina od srednjeg veka do danas.

Autor Ivan Radić je za tu priliku obezbedio stara zaprežna vozila i alate koje su lale koristile u 20 veku. Tu su bili izloženi i oldtajmeri i stara i savremena poljoprivredna mehanizacija.

U tzv. "Lalinom selu", koje se nalazilo preko puta pošte, za najmlađe Kovince i goste bilo je organizovano takmičenje u starim zaboravljenim dečjim igrama, kao što su teranje bandaša, klikeri, nošenje jaja u kašici i skakanje u džaku.

Zanimljivo je bilo i takmičenje u brzom jedenju kolača, koje su umesile učesnice nadmetanja u pravljenju domaćih slatkih poslastica, a posebno oduševljenje, kao i uvek, izazavao je i tradicionalni defile fijakera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)