PLANTAŽA ORAHA ČUVA OČEVINU: Dr Jordan Dimitrijević iz požeškog Zaselja penzionerske dane ispunio misijom

T. PAUNOVIĆ

28. 06. 2021. u 07:26

KADA je, pre 21 godinu, napustio lekarsku ordinaciju i otišao u penziju, dr Jordan Dimitrijević nije ostao u Požegi da sa vršnjacima igra šah i domine.

ПЛАНТАЖА ОРАХА ЧУВА ОЧЕВИНУ: Др Јордан Димитријевић из пожешког Засеља пензионерске дане испунио мисијом

Foto R. Marković

Sa suprugom Miljom se vratio na očevinlešniku, u selo Zaselje, rešen da imanje i građevine sačuva od korova i - propadanja.

Sada doktor Jordan ima 87 godina i bavi se poljoprivredom uspešnije od mnogo mlađih domaćina. Između ostalog, u požeškom kraju je poznat kao vlasnik dve plantaže - jedne leske, a druge oraha.

A, pre 20 godina je najpre zasadio hektar leske, pa sada ubire plodove sa oko hiljadu stabala koja obilno rađaju, a nije mu problem ni čišćenja lešnika, jer je na vreme nabavio opremu.

Posle dve decenije je došao na ideju da oplemeni i prostor na brdu, gde su živeli njegov otac Neša i majka Božana, dok se nisu spustili na imanje u kotlini. Renovirao je staru kuću, uklonio nabujali korov i samoniklo drveće, te zasadio plantažu oraha....

- U razmišljanju kako da oplemenim okućnicu, saznao sam da država za orahe daje subvencije i do 70 odsto - kaže Dimitrijević. - Iskrčio sam stara stabla voća i ostalog drveća, pa na dva i po hektara zasadio 240 sadnica oraha. Koristio sam stručnu literaturu i slušao savete mog prijatelja Vladana Ilića iz sela Tvrdića, koji orahe gaji dve decenije. Rekao mi je da na plantaži moram da imam najmanje 70 odsto sorte rasna, koju je stvorio naš zemljak doktor Korać, iz istoimenog sela. Inače, za ovaj veliki posao u mojim godinama sam se odlučio ne samo da sačuvam očevinu, već i zato što sam poverovao državi, a ona me nije razočarala. Zagazio sam u devetu deceniju i, kao što je meni otac ostavio sve što je u životu stvorio, i ja ovo ostavljam svoj ćerki, zetovima i unučićima koji žive u Beogradu. Oni me podržavaju, često dolaze da uživaju u selu i olakšaju mi bol za preminulom suprugom i jednom kćerkom koja je nastradala u saobraćaju.

KAPITAL

DR Jordan Dimitrijević ide i korak dalje. Iskričio je još jednu parcelu, nešto veću od hektara, još malo dokupio, pa planira da ako država i dalje bude davala izdašne subvencije - zasadi još oraha i stvori plantažu od ukupno tri i po hektara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)