PATRIJARH PORFIRIJE SLUŽI U SABORNOM HRAMU: Episkopa valjevskog Isihija u tron uvodi

V.Mitrić/B.Puzović

27. 06. 2021. u 10:12

U SABORNOM hramu u Valjevu u toku je ustoličenje novog episkopa valjevskog Isihija, dosadašnjeg vikara episkopa bačkog dr Irineja(Bulović), koji je na tu dužnpost izabrana na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ СЛУЖИ У САБОРНОМ ХРАМУ: Епископа ваљевског Исихија у трон уводи

Foto: V.Mitrić

U tron episkopa valjevskog, posle svete arhijerejske liturgije i drugih obreda koji se odvijaju u ovakvim prilikama, uvešće ga patrijarh srpski Porfirije.

Poglavar SPC služi liturgiju uz sasluženje mnoštva arhijereja, sveštenika i monaha, u prisustvu mnoštva verujućih ljudi i zvaničnika.

Eparhiju valjevsku na upravljenje episkopu Isihiju predaje episkop šabački Lavrentije, koji je bio njen administrator od upokojenja vladike Milutina do danas.

-Ovo je prvi slučaj u našoj Crkvi da jedan episkop dva puta predaje na upravljenje jednu eparhiju -kaže prota Mirko Vilotić, sekretar Eparhije šabačke SPC. -Vladika ju je, prvo predao episkopu Milutinu, 2006. godine, kada je odlučio da se tadašnja eparhija šabačko valjevska podeli na dve-šabačku i valjevsku.Evo, to čini i sada.

Vladika Lavrentije je podelio eparhiju, kako kaže, „jer dvojica mogu više da urade od jednog, ali i zato, kad se to deli s ljubavlju, da njenu vrednost umnoži, jer se ona u tom slučaju ničim ne smanjuje“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna