ZA NAUČNIKE 14 MILIONA EVRA: Fond za nauku Srbije finansira 177 projekata

B.B.

24. 06. 2021. u 12:59

FOND za nauku Republike Srbije trenutno finansira 177 naučnih projekata, u kojima učestvuje više od 800 istraživača iz 75 naučnoistraživačkih organizacija iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Čačka i Novog Pazara. Ukupni "budžet" za ova istraživanja je 14 miliona evra. Fond je nedavno obležio dve godine od otvaranja prvog programa.

ЗА НАУЧНИКЕ 14 МИЛИОНА ЕВРА: Фонд за науку Србије финансира 177  пројеката

Fond za nauku

Za opremu je, u proteklom periodu investirano 3,4 miliona evra, što predstavlja direktno ulaganje Fonda za nauku u naučnoistraživačke organizacije u Srbiji. Prvi projekti su počeli sa realizacijom pre godinu dana, ali su naučnici za ovo kratko vreme i pored otežanih uslova izazvanih pandemijom, vredno radili i objavili više desetina naučnih radova u međunarodnim časopisima.

- Kroz projekte koje Fond za nauku finansira uloženo je u istraživače, razvoj nauke, savremenu opremu koja je omogućila našim naučnicima da u korak sa svetom rade na važnim istraživanjima - dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku. - Publikovani su i prvi rezultati projekata, što će pomoći našim naučnicima da postanu vidljiviji u svetskoj nauci. Fond za nauku je istraživačima pružio priliku da rade na temama od velikog naučnog, ali i društvenog značaja, i podigao je odgovornost za rezultate istraživanja. Izveštavanje i praćenje projekata se odvija na kvartalnom nivou, a postignute rezultate će na polovini i na kraju realizacije projekata, ocenjivati međunarodni stručnjaci.

Kako dr Đurić Jovičić ističe, u okviru dosadašnjih programa, 26 projekata obuhvata i razvoj rešenja koja će imati direktnu primenu u privredi.

- Istraživači razvijaju energetski efikasne i jeftinije baterije bez litijuma, senzore za detekciju opasnih gasova, ekološke biocide za poljoprivredu, kolaborativne robote, softverske alate za uštedu energije i druga korisna rešenja - navodi dr Đurić Jovičić. - Na osnovu prepoznatog potencijala, Fond za nauku priprema novi program koji će pored ostalog, obuhvatiti direktnu saradnju nauke i privrede, kao i namenjen društvenim i humanističkim naukama. Ovi programi će biti otvoreni u 2021. godini.

Na četiri programa, projekti su već uveliko u realizaciji, dok su na programu "IDEJE" oni u fazi evaluacije, za koju je angažovano više od 1.000 inostranih stručnjaka iz više od 60 zemalja sveta. Na program "IDEJE", naučnici su konkurisali sa više od 900 predloga projekata.

- Program IDEJE je po svom obimu, budžetu i kriterijumima, najveći i najkompleksniji program Fonda za nauku ističe Đurić Jovičić. - S obzirom na veliku zainteresovanost istraživača, u narednom periodu očekuje se povećanje budžeta za program "IDEJE" kako bi se podržalo što više projekata za finansiranje. Zahvaljujući brzom razvoju naše institucije, velikom odzivu naučnika na konkurse Fonda, ali i pohvalama međunarodnih stručnjaka kada je u pitanju kvalitet projekata koji su dosad odobreni, pored budžetskih sredstava, obezbeđena su i finansijska sredstva Svetske banke i Evropske unije. Zahvaljujući tome, trenutno radimo na definisanju višegodišnjeg plana programa i javnih poziva koji će doneti nove prilike za naše naučnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima