KO JEDE SVINJSKE ŠUNKE SA MRCILIŠTA? Ekolozi ukazuju na alarmantnu situaciju na stočnom groblju u Čantaviru

Z. Rajić

22. 06. 2021. u 09:32

EKOLOŠKI pokret Vrbasa (EPV) je po dojavi zabrinutih meštana prijavio inspekciji neuređeno stočno groblje, odnosno mrcilište kraj puta Žednik - Čantavir.

КО ЈЕДЕ СВИЊСКЕ ШУНКЕ СА МРЦИЛИШТА? Еколози указују на алармантну ситуацију на сточном гробљу у Чантавиру

Foto EPV

Jer, ekolozi su na toj parceli zatekli jedan otvoren kontejner i desetak uginulih svinja oko njega...

- Iz razgovora s predstavnicima Mesne zajednice i komunalnog preduzeća u Čantaviru zaključili smo da oni ne mogu uspešno da se nose sa ovim problemom, jer su inspekciji i nadležnim službama u Subotici više puta skretali pažnju, ali bez pravog odjeka i održivog rešenja - naveo je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Meštani su obavestili ekologe da se stočno groblje puni iz svih okolnih naselja, a po uočenim registarskim oznakama vozila - čak i iz Sente. Jame za odbačene lešine nemaju više gde da se kopaju, iako je to, kako ističe Đurđevac, i inače loše rešenje - suprotno propisima.

- Oko kontejnera se nađe i do 50 životinja, uginulih iz nepoznatih razloga. Mrcilištu je zbog nepodnošljivog smrada teško prići, a ono što je najstrašnije, prema svedočenju meštana, jeste to što ovde redovno dolaze stanovnici dva lokalna romska naselja, koji ulaze u kontejnere, pa čak i u jame, pa odsecaju i odnose šunke sa crkotina. Zato i postavljamo pitanje na čijim trpezama završava ovo meso - kaže Đurđevac.

Ističe i da povremena čišćenja stočnog groblja, koje naloži inspekcija, odlože problem samo na nekoliko dana, a onda ponovo započinje gomilanje mrtvih životinja...

- Procenjujemo da je zdravstveni rizik na širem prostoru oko ovog lokaliteta na alarmantnom nivou. Čudimo se što do sada već nije izbila neka ozbiljna epidemija, a osnovano smatramo da je dugogodišnje nepravilno odlaganje animalnog otpada zakopavanjem već zagadilo zemljište, možda čak i podzemne vode - zaključuje predsednik EPV, uz napomenu da je potrebno utvrditi koja gazdinstva i farme se bave nelegalnim uzgojem svinja, jer se veruje da na mrcilištu završavaju leševi životinja koje nisu registrovane.

ZAHTEVI

EKOLOZI su inspekciji uputili zahtev da još jednom izađe na teren i naloži čišćenje stočnog groblja. Oni insistiraju i na tome da se mrcilište fizički zatvori, te uspostavi stalni nadzor, kako bi se sprečilo svako dalje odlaganje ovakvog otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo