HUMANOST UMESTO MATURSKIH HALJINA: Odluka učenika iv/2 paraćinske gimnazije oduševila sugrađane i dala primer mladima

Z. RAŠIĆ

19. 06. 2021. u 07:26

MADA je gotovo izvesno da će u julu imati matursko veče, učenici odeljenja opšteg smera Gimnazije u Paraćinu su odlučili da ne kupuju svečane haljine i odela, već da novac uplate za lečenje svoje male sugrađanke Mie Žikić.

ХУМАНОСТ УМЕСТО МАТУРСКИХ ХАЉИНА: Одлука ученика iv/2 параћинске гимназије одушевила суграђане и дала пример младима

Foto Privatna arhiva

Ova petogodišnja devojčica je na klinici u Istanbulu već imala dve operacije skolioze kičme, a predstoji joj jedna, kako bi dobila šansu da se uspravi na svoje noge.

Mladi inicijatori akcije napominju da su zbog pandemije izgubili osećaj za obeležavanje mature, pa smatraju da će novac mnogo bolje utrošiti ako učine neko humano delo. I, svi iz odeljenja vrlo su se brzo dogovorili da, umesto svečane garderobe, za matursko veče obuku majice sa odštampanim računima i brojem na koji se može poslati SMS za bolesnu devojčicu.

- Poenta je da se na maturskoj zabavi okupimo i družimo, a ne da pokazujemo luksuz - zaključuje Luka Jevtić, jedan od đaka.

Ovu ideju su podržali njihovi roditelji i rukovodstvo škole, ali i mnogi drugi vršnjaci. Oni se, istina, neće potpuno odreći svečanih toaleta, ali će kupiti skromnije, dok će preostali novac takođe uplatiti na račun za Miino lečenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PEČAT VEKOVNOM PRIJATELJSTVU: Izložba „Kraljevo u srpsko-francuskim vezama“ povodom imendana grada na Ibru (FOTO)