TAKSA NA VODOMER SUDIJSKA GREŠKA? Ukinuti namet na komunalnim računima u Odžacima Vrhni sud smatra obavezom u Ravnom Selu

Z. Rajić

14. 06. 2021. u 07:26

Taksa na vodomer tvrdokorno opstaje na računima za vodu, čak i uz podršku pravosudnih organa, iako je republička inspekcija potvrdila da javna komunalna preduzeća ne smeju da naplaćuju ovu dažbinu, jer merač potrošnje vode pripada njima, a ne korisnicima. Ovu taksu je kao nespornu nedavno istakao sudija Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu Božidar Vujičić, na šta je reagovao Dušan Mirković, stomatolog i ekolog iz Odžaka.

ТАКСА НА ВОДОМЕР СУДИЈСКА ГРЕШКА? Укинути намет на комуналним рачунима у Оџацима Врхни суд сматра обавезом у Равном Селу

Vodomeri su imovina komunalnih preduzeća / Foto Dušan Mirković

Inspekcija je dala za pravo Mirkoviću, koji je devet godina uporno dokazivao da je naknada za održavanje vodomera neosnovana, zbog čega je krajem prošle godine ukinuta u oba komunalna preduzeća u toj opštini - JKP "Usluga" i JKP "Brestkom".

- Uputio sam apel udruženjima građana širom Srbije da se u svojim opštinama i gradovima založe za brisanje takse na vodomer sa komunalnih računa, na kojima se ovo zaduženje vodi pod različitim imenima. U kontaktu sam i sa advokatima, spremnim da zastupaju građane u tužbama za povraćaj novca od bespravno uvedenog nameta - rekao je Mirković.

Međutim, predsednik veća sudija Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u Beogradu Božidar Vujičić naveo je naknadu za održavanje vodomera kao argument za obavezno plaćanje vode u Ravnom Selu, u opštini Vrbas. VKS je na reviziju vratio presude Osnovnog suda u Vrbasu i Višeg suda u Somboru, kojima je Božidar Caričić iz Ravnog Sela oslobođen plaćanja računa za vodu sa obrazloženjem da nije ispravna, jer sadrži prekomerne doze arsena.

- Nižestepeni sudovi su propustili da utvrde da li je tuženi Caričić dužan da plati iznose iz računa koji se odnose na naknadu za održavanje vodovodnog priključka - predočio je Vujičić.

Mirković je zatražio da sudija dostavi informaciju o pravnom osnovu po kojem je "Komunalac" u Vrbasu uveo taksu na vodovodni priključak u Ravnom Selu i ostalim naseljima u toj opštini.

- Očekujem da sudija odgovori po kom su zakonu građani dužni da plaćaju naknadu za tuđu imovinu - kaže Mirković.

ZAINTERESOVANI ADVOKATI

ADVOKATI Nataša Bulatović iz Novog Sada i Petar Kovačević iz Sremske Mitrovice zainteresovani su da pomognu potrošačima u Odžacima, koji žele da im bude vraćen novac od takse na brojilo. Bulatovićeva čeka da nezakonitost naplate takse konstatuje Ustavni sud, kojem je Mirković u tom smislu podneo inicijativu prošlog leta. Pošto je taksa u Odžacima u međuvremenu poništena, Kovačević napominje da je "nepotrebna ocena za nešto što nije na snazi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)