ZDRAVA HRANA U ŠKOLAMA: Napredna iskustva o zdravoj ishrani đaka u Vukovom Tršiću

V. Mitrić

11. 06. 2021. u 12:47

U NAUČNO-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću nastavljene su aktivnosti na realizaciji projekta „Zdrava hrana u školama“, a gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović bio je domaćin predstavnicima ambasada nordijskih zemalja na današnjoj konferenciji i panelima na kojim su prisustvovali i narodna poslanica Ivana Popović, pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić, gradonačelnik Šapca Aleskandar Pajić i Valjeva Lazar Gojković.

ЗДРАВА ХРАНА У ШКОЛАМА: Напредна искуства о здравој исхрани ђака у Вуковом Тршићу

FOTO: V.Mitrić

Prema rečima gradonačelnika Petrovića, u pitanju je pilot projekat zasnovan na temelju iskustva nordijskih zemalja kada je u pitanju zdrava ishrana najmlađe populacije, pre svega dece predškolskog i školskog uzrasta.

- U okviru ovog projekta organizovali smo radionice pripreme zdravih obroka u u tri osnovne škole u Loznici - „Anta Bogićević“, „Jovan Cvijić“ i „Vukova spomen škola“.

Zahvaljujem se na podršci ambasadora nordijskih zemalja i Saveta ministara nordijskih zemalja, ali i našim predstavnicima osnovnih škola jer smo zajedno sa njima i sa našom Vladom uspeli da obezbedimo da imaju sopstvene kuhinje, da mogu da upravo tu pripremaju hranu koja dolazi sa ovih područja od naših vrednih proizvođača organske hrane.

Verujem da svi koji učestvuju na ovom projektu dele uverenje da nema lepšeg posla nego kad radite nešto za mlade ljude, za one kojima ostavljamo budućnost, a to treba da bude nešto što će i nama starijima da uliva dodatnu snagu i energiju – zaključio je prvi čovek grada Loznice.

Ambasador Švedske Jan Lundin kazao je da je Švedska jedna od četiri nordijske zemlje koje su inicijatori ove konferencije koju su pripremali više od godinu dana uz podršku Saveta ministara nordijskih zemalja koji je finansirao ovaj projekat.

- Zahvalni smo gradu Loznici i gradonačelniku što su podržali ovu inicijativu. Danas smo razgovarali o održivoj proizvodnji i pripremi obroka u školama gde se primenjuju različite tradicije i hrana iz različitih klimatskih zona. Mislim da možemo dosta zanimljivih ideja proizvesti zajedno i naučiti jedni od drugih – naglasio je ambasador Švedske Jan Lundin.

Prema rečima narodne poslanice Ivane Popović, briga o zdravoj ishrani dece je nešto na šta svi treba puno pažnje da usmerimo.

- Mi zaista imamo blago u sirovinama, imamo fantastično voće i povrće. Posebno mi je bilo drago da čujem od ambasadora Švedske da je svaka druga malina u ovoj zemlji iz Srbije.

Naša država ulaže puno u subvencije i u razne druge vidove pomoći obnove mehanizacije. Treba da nastavimo da podstičemo naše mlade privrednike i poljoprivrednike da se ta sirovina pretoči u proizvod i brend sa kojim možemo da se predstavimo u svetu – kazala je narodna poslanica Ivana Popović.

Ambasador Finske Kimo Lahdevirt smatra da je ključ u nutritivnoj vrednosti hrane koju deca jedu u školama.

- Jako je važno da se korise lokalni proizvodi, sve ono što je nama najbliže i to je zapravo ideja onoga što su sve nordijske zemlje htele da predstave na konferenciji – istakao je ambasador Finske Kimo Lahdevirt.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je da mu je zadovoljstvo što je danas bio u centru izvrsnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je pre tri godine rešilo zakonski okvir kada je u pitanju zdrava ishrana u školama.

- Postoje zakoni i pravilnici u ovoj oblasti. Kod nas je to implementirano najčešće u školama kroz produženi boravak, celodnevnu nastavu. Ministarstvo prosvete će učiniti sve da deci obezbedi što kvalitetniju ishranu, da se što pravilnije razvijaju i rastu uz redovnu fizičku aktivnost koju ne smemo zaboraviti, a koja je tokom pandemije bila na nižem nivou – smatra pomoćnik ministra prosvete Pašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024