SEM FABRICI U NEGOTINU I KLADOVU: "Pivnice su me očarale, siguran sam da će opet doživeti svoje zlatno doba" (FOTO)

S.M.Jovanović

10. 06. 2021. u 16:36

AMBASADOR Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji posetio je danas Rogljevačke i Rajačke pivnice u čiju će rekostrukciju u okviru projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ biti uloženo dva miliona evra.

СЕМ ФАБРИЦИ У НЕГОТИНУ И КЛАДОВУ: Пивнице су ме очарале, сигуран сам да ће опет доживети своје златно доба (ФОТО)

Foto: S.M.J.

Na pivnicama u Rajcu i Rogljevu planirana je izgradnja bunara, ali i kompletne vodovodne i kanalizacione mreže. U prvoj fazi radova planirano je i uređenje puteva, kao i kolsko-pešačke staze, a u drugoj koju će pored Evropske unije finansirati i Republika Srbija i opština Negotin, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) planirano je i uređenje samih pivnica i njihovog okruženja.

- Dolazim iz zemlje u kojoj vino ima viševekovnu tradiciju, ali do sada nisam video sela koja su izgrađena samo zbog vina. Pivnice su me očarale i siguran sam da ću ih sigurno još makar jednom posetiti. Rogljevačke i Rajačke pivnice imaju neverovatan potencijal za razvoj turizma. Siguran sam da će pivnice, kroz projekat Evropske unije, opet doživeti svoje zlatno doba i da će biti prepoznate kao jedinstveno mesto za uživanje – rekao je Fabrici.

Foto: S.M.J.

 

Ambasador je razgovarao u Rajcu i Rogljevu sa vinogradarima, vinarima, preduzetnicima, ali i vinarima i predstavnicima “Udruženja mladih za Rajačke pivnice” o mogućnostima da se poboljšaju uslovi i same turističke ponude i promoviše doprinos koji će turizam i kulturno nasleđe dati društvenom i ekonomskom oporavku.

-Zahvaljujući rekonstrukciji pivnica u Rogljevu i Rajcu unapredićemo naše turističke potencijale. Pivnice su jedinstveni turistički biser koji će uskoro biti umiven i i samim tim postati atraktivniji turistima koji vole vino, dobru hranu i mir prekopotreban savremenom čoveku – rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je prethodno posetio i srednjevekovnu tvrđavu Fetislam u Kladovu, čija je rekonstrukcija, koja obuhvata Varoš kapiju sa pratećim lagumima, kao i Mali Grad sa letnjom pozornicom, ulaznom kapijom i priobalnim kulama, vredna 1,6 miliona evra, uveliko u toku.

-Rekonstrukcijom Fetislama će se privući veći broj posetilaca, ne samo domaćih već i inostranih. Upravo o vezi između kulturnog nasleđa i turizma razgovarao sam sa predsednikom Opštine Kladovo i zaključili smo da ovde u Kladovu postoje svi neophodni uslovi da se napravi jedna dobra, kombinovana ponuda koja će privući zaista veliki broj turista, a to su kultura, umetnost i gastronomija – sve u jednom - izjavio je Fabrici.

U okviru svoje posete opštini Kladovo u sredu je ambasador sa saradnicima posetio dva domaćinstva, apartmane „Oaza Luks“ u Kladovu i Vlašku kuću u Velikoj Vrbici, koja su korisnici bespovratnih sredstava u okviru ovog velikog evropskog projekta.

-Ovaj projekat jeste značajan za Opštinu Kladovo, ali je mnogo bitan i za celo Donje Podunavlje i istočnu Srbiju. Kladovo jeste grad koji prepoznaje turizam kao jedan od pokretača ekonomskog razvoja – rekao je  Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo. 

Foto: S.M.J.

 

PROJEKAT

Projekat "#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam", vredan ukupno 16,6 miliona evra, usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)