MISTIČNOST LOVA LUKOM I STRELOM: Zrenjaninac Čaba Terečik inovator među lovcima u Srbiji

Bogoljub Grujić

06. 06. 2021. u 08:38

LOV, i to baš lukom i strelom je strast i smisao života Zrenjaninca, rođenog u obližnjem selu Šurjan, Čabe Terečika, a Lazar Obradović je ispunio njegov san i snimio i fantastično montirao film koji na uverljiv način promoviše mističnost i zanimljivost ovakvog lova, koji je najzastupljeniji u Americi.

МИСТИЧНОСТ ЛОВА ЛУКОМ И СТРЕЛОМ: Зрењанинац Чаба Теречик иноватор међу ловцима у Србији

Čaba Terečik sa odstreljenom divljom svinjom / Foto Privatna arhiva

- Tamo u Americi je oko šest miliona modernih lovaca, kako se nazivaju, u Evropi ih ima u Mađarskoj, Francuskoj, Slovačkoj - započinje priču moderni Robinson, Čaba Terečik, koji je kao osmogodišnji dečak, uz svog oca, bio u lovačkom podmlatku, a sa 18 godina, 1999. postao član Lovačkog društva u Sečnju.

SPECIFIČNI lov lukom i strelom upoznao je u Južnoafričkoj Republici, kada je, kao gost svog prijatelja Francuza, imao priliku da praktično isproba ubojitost i brzinu ispaljivanja strele i pronikne u moć metalnog luka sa karbonom, točkićima, tetivama i preciznim nišanom.

- Ovde u Srbiji uglavnom lovim divlju svinju, a tamo sam, kao početnik, uspeo da odstrelim bradavičastu svinju, impalu i plavog gnua, i nekako spontano otkrijem plam u sebi, koji je prerastao u strast i ogromnu želju da ovo fenomenalno iskustvo promovišem u Srbiji - kaže Čaba, koji je od 2017. godine, kada je promenom zakona dozvoljen lov lukom i strelom, zvanično postao lovac u ograđenim lovištima do hiljadu hektara.

Uz objašnjenje da ubijanje životinja nije krvoločni pir i da divlji svet ne bi opstao bez selektivnog odstrela, Čaba iznosi činjenicu da je jedan od retkih lovaca lukom i strelom u Srbiji i da intenzivno podučava svog trinaestogodišnjeg sina Andreja i uvodi ga u tajne ove viteške veštine.

- Naravno da nije lako, potrebno je oštro oko, koncentracija i mirnoća, ali i snaga jer je luk težak oko 40 kilograma, a gađa se sa razdaljine i do 40 metara, jer je gotovo nemoguće bliže prići životinji - dodaje Čaba, ističući da je uloviti divljač lukom i strelom mnogo teže nego lovačkom puškom.

SNIMANjE promotivnih spotova, kratkih, autentičnih filmova o lovu lukom i strelom, oprobani je recept kako da se omasovi ova disciplina, a osim Čabe, Novosađanin Dejan Džakula zaslužan je za unapređenje i promociju.

Čaba podučava sina Andreja viteškoj veštini / Foto Privatna arhiva

 

U finalu tradicionalnog filmskog festivala, koji se već sedam godina u onlajn formi održava na društvenim mrežama, ove godine u pet kategorija i učešće filmova iz 13 zemalja, Italije, Danske, Norveške, Španije, Švedske i BiH, u konkurenciji lovačkog videa, pobedio je film poznatog fotografa Lazara Obradovića, o Čabi Terečiku.

- Sjajna motivacija da krenemo u nove avanture i pripremamo snimljeni materijal za novi film i naredni festival - ushićeno dodaje Čaba, uz otvoren poziv svima koje je priča o lovu lukom i strelom zainteresovala, da se priključe i slede svoj instinkt.

MAĐARSKA ZA PRIMER

Kada su zemlje iz okruženja u pitanju, Mađarska je, kaže Čaba Terečik, uz Bugarsku, Slovačku i Češku, najviše napredovala, lovišta su uređena, a osim životinja iz kategorije visoke divljači, divljih svinja, evropskog i jelena lopatara, na koje je dozvoljen lov u Srbiji, tamo se lovi sve.

BRZINA STRELE 80 METARA U SEKUNDI

KADA se odapne, strela leti sporije od brzine zvuka, 80 metara u sekundi, tako da divljač uspeva da reaguje na svaki šum i to znatno otežava lov i prilazak na manju razdaljinu, objašnjava jedan od pionira ovakve vrste lova u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna