PREČISTAČI NIČU U GRADU I U SELIMA: U Somboru na vreme pripremili planove i postali deo projekta "Čista Srbija"

J. LEMAJIĆ

02. 06. 2021. u 07:26

ZAHVALjUJUĆI ljudima koji su na vreme u planskim dokumentima predvideli izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i agilnošću lokalne samouprave, Sombor je postao deo projekta "Čista Srbija" u okviru koga će biti izgrađeno pet prečistača i čak 240 kilometara kanalizacione mreže.

ПРЕЧИСТАЧИ НИЧУ У ГРАДУ  И У СЕЛИМА: У Сомбору на време припремили планове и постали део пројекта Чиста Србија

Foto Grad Sombor

To će biti ubedljivo najveće ulaganje u ovoj oblasti u Vojvodini, finansira ga Ministarstvo građevinarstva, a gotovo sva naseljena mesta biće povezana na kanalizaciju.

- U projekat smo ušli zahvaljujući ljudima koji su radili plansku dokumentaciju, koji su u svakom PDR-u ostavili prostore za prečistače otpadnih voda, neko je razmišljao na duže staze i zato smo mi planski smo pokriveni i u prednosti u odnosu na druge lokalne samouprave. Za nas je to veoma važno jer 40 odsto grada još uvek nije pokriveno kanalizacijom - ističe Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

- U gradu već postoji jedan prečistač, a sada će biti izgrađen još jedan, dok će ostala četiri biti u selima, a na njih će biti povezana i okolna naselja.

HIPERHLORISANjE

U TOKU je izrada dokumentacije za dovodnik vode od Bezdana ka Kolutu, izgradili smo već postrojenje za hiperhlorisanje, i tamo će dogodine stići čista voda. Sve ovo je dugotrajan proces, ništa se ne može uraditi preko noći, ali je bitno da idemo u tom pravcu - dodaje Ratković.

Tako će na prečistač u Bezdanu, uz ovo mesto biti povezani i Bački Breg, Kolut i Bački Monoštor, u Doroslovu i Stapar, Stanišić će za sada prečistač imati samo za sebe, dok će u Kljajićevu biti povezani i Telečka, Čonoplja, Svetozar Miletić i Aleksa Šantić.

Obilazak Čelnici Sombora  u fabrici vode u Bačkom Monoštoru, Foto Grad Sombor

Do 2016. na fabriku vode u Somboru bila je priključena samo Čonoplja, a značajnim ulaganjima priključeno je i Kljajićevo, potom je završena fabriku vode u Bačkom Bregu, igrađena buster stanica u Svetozaru Miletiću, što je osnova za dalje radove u Stanišiću i Šantiću.

- U toku su radovi na fabrici vode u Bačkom Monoštoru, a dobijena su sredstva za izgradnju buster stanice u Staparu. Doroslovo je imalo sedam bunara a ni u jednom nije bila ispravna voda, pa smo zamenili sve cevi, izgradili prevodnike i u planu je da ove godine Stapar i Doroslovo konačno dobiju zdravu vodu za piće - dodaje prvi čovek grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri