DOBRO DOŠLI U KOŠNICU ZNANJA: U Matici srpskoj najuspešnijim studentima uručene Brankove nagrade

J. SIMIĆ

01. 06. 2021. u 22:52

BRANKOVA nagrada koju Matica srpska u Novom Sadu svake godine dodeljuje autorima najboljih studentskih radova iz domena književnih izučavanja, za proteklu školsku godinu dobilo je četvoro darovitih ljudi.

ДОБРО ДОШЛИ У КОШНИЦУ ЗНАЊА: У Матици српској најуспешнијим студентима уручене Бранкове награде

Foto N. Karlić

Žiri u sastavu: prof. dr Vojislav Jelić (predsednik) i članovi: doc. dr Nataša Polovina, prof. dr Vladimir Gvozden, prof. dr Dragana Vukićević i prof.dr Sanja Paripović Krčmar, od 21 pristiglog rada sa katedri iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Banjaluke i Nikšića jednoglasno je za najbolji proglasio rad Emilije Popović "Motiv incesta u dramskom stvaralaštvu Momčila Nastasijevića" (Filozofski fakultet Novi Sad).

Foto N. Karlić

- Bavila sam se Nastasijevićevim stvaralaštvom tokom bezmalo celog svog školovanja i zbog činjenice da je on pomalo skrajnut, a da je njegova poetika još nedovoljno odgonetnuta - kazala je Popovićeva.

POD ZEMLjOM

LABORATORIJA za fiziku elementarnih čestica u Ilinoisu sastoji od dva neutrinska detektora, smeštena pod zemljom na rastojanju od 1.300 kilometara. Ovi detektori će omogućiti naučnicima da bolje razumeju fiziku neutrina i njihovu ulogu u nastanku svemira, kao i mehanizme raspada protona. Dva prototipa ovih detektora nalaze se u istraživačkom centru CERN u Ženevi.

Drugu nagradu dobio je Lazar Srdanović za rad "Metaforizacija kao umjetnički postupak u 'Beskrajnoj priči' Mihaela Endea" (Filološki fakultet Nikšić, Studijski program za srpski jezik).

Foto N. Karlić

Treću nagradu ravnopravno su podelile Nataša Banović sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ("Poetika barokne književnosti u zbirci 'Plandovanja' Ivana Dživa Bunića") i Jovana Suvajdžić sa Filološkog fakulteta u Beogradu ("Depersonalizacija kao aspekt modernizacije pripovedanja u 'Novembru' Gustava Flobera i 'Dnevniku o Čarnojeviću' Miloša Crnjanskog".

Foto N. Karlić

Laureatima, sa izuzetkom Srdanovića koji će Brankovo priznanje preuzeti naknadno, nagrade je juče uručio predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić poručivši im da su njihovi radovi garancija trajanja Matice srpske i u vremenu budućem "jer svi mi pripadamo jednoj kulturi i Matici koja nas okuplja da bi naša košnica kulture i znanja trajala i narednim generacijama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna