DVA JEZIKA ZA OSVAJANJE NAUKE: Udruženje iz Ruskog Krstura ohrabrilo srednjoškolke primerima "bilingvalnih" naučnica

Z. Rajić

29. 05. 2021. u 10:10

UČENICE srednjih škola, koje pohađaju nastavu na maternjem jeziku neke od nacionalnih manjina u Srbiji i želele bi da se bave naukom, ohrabrene su projektom "Bilingvalne STEM naučnice", koji je osmislilo Udruženje građana "RuSTEM" iz Ruskog Krstura.

ДВА ЈЕЗИКА ЗА ОСВАЈАЊЕ НАУКЕ: Удружење из Руског Крстура охрабрило средњошколке примерима билингвалних научница

Foto T. T.

Projektom je predstavljeno 11 žena, koje su završile srednju školu na rusinskom, mađarskom, slovačkom i bošnjačkom jeziku, a potom, studirajući na srpskom, postigle najviša zvanja u takozvanim STEM disciplinama: Science (nauka), Technology (tehnologija), Engineering (inženjerstvo) i Mathematics (matematika).

- Primećeno je da se u svetu, generalno, devojčice manje odlučuju za bavljenje naukom, a posebno u sredinama gde žive kao pripadnice nacionalnih manjina. Postoje predrasude da nauka nije za žene, a uočeno je i da nema dovoljno uzora na koje bi se devojčice ugledale - objasnila je motive za pokretanje projekta članica UG "RuSTEM" Natalija Budinski, profesorka matematike i direktorka Osnovne i srednje škole sa domom učenika "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu.

NEOPRAVDAN STRAH RODITELjA

Olena Papuga iz Ruskog Krstura, državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kaže da je projekat "Bilingvalne STEM naučnice" pokazao da je neopravdan strah roditelja da im deca, ako srednju školu pohađaju na maternjem manjinskom jeziku, neće moći uspešno da studiraju na srpskom.

Kroz projekat "Bilingvalne STEM naučnice" svoja iskustva u školovanju na dva jezika i bavljenju naukom (biologijom, fizikom, tehnologijom, matematikom, hemijom, urbanizmom i medicinom) iznele su Ivana Budinski, Jasna Papuga i Sandra Bučko (završile gimnaziju na rusinskom u Ruskom Krsturu), Zdenka Dudić (maternji slovački) iz Bačkog Petrovca, Nezrina Kurtanović (bošnjački) iz Novog Pazara i pripadnice mađarske zajednice Berta Barta Holo i Eva Lovra iz Bačke Topole, Izabela Fabri Galamboš i Teodora Gajo iz Novog Sada, Hajnalka Požar iz Subotice i Katalin Mesaroš Sečenji iz Sente.

Natalija Budinski, Foto T. T.

- Projekat, koji je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rezultirao je brošurom, namenjenom kao podstrek devojčicama od 14 do 18 godina. Brošuru smo prezentovali u Palati Srbije u Beogradu, na inicijativu Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koja se oduševila projektom - rekla je profesorka Budinski.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)