OKONČANI RADOVI NA CRNICI U PARAĆINU: Sutra svečanost zatvaranja i pokazna vežba odbrane od poplava

Z. Rašić

27. 05. 2021. u 22:45

PROJEKAT Evropske unije „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“, JVP „Srbijavode“ i Opština Paraćin organizuju sutra svečano zatvaranje radova na reci Crnici izvedenih radi zaštite od poplave, kao i vežbu postavljanja mobilne opreme sa istom svrhom.

ОКОНЧАНИ РАДОВИ НА ЦРНИЦИ У ПАРАЋИНУ: Сутра свечаност затварања и показна вежба одбране од поплава

Foto: Z. Rašić

U pitanju je velika investicija EU vredna 4,25 miliona evra, a organizatori su najavili dolazak šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, ambasadora Austrije Nikolausa Luterotija, Marka Blagojevića – direktora Kancelarije za javna ulaganja Vlade RS i direktora JVP „Srbijavode“ Gorana Puzovića.

Gosti će obići i izložbu fotografija u centru Paraćina na kojima su prikazani radovi izvedeni u okviru ovog projekta, a takođe će prisustvovati delu vežbe postavljanja mobilnih zidova za odbranu od poplave.

Foto: Z. Rašić

Ukupna dužina toka Crnice na kojem su izvedeni radovi je 10.870 metara, čime je obezbeđena zaštita Paraćina i naselja Glavica od velike vode sa verovatnoćom pojave jednom u sto godina. U zavisnosti od dela toka reke izvedeni su različiti radovi – urađena je nova kineta korita u urbanom delu, izgrađeni su zaštitni betonski zidovi, a tamo gde to nije bilo moguće, obezbeđeni su mobilni zaštitni paneli.

Takođe, sanirani su zaštitni nasipi i pove'ana njihova visina, obavljeni radovi na profilisanju i širenju rečnog korita i izgrađen nasip na desnoj obali Crnice kod Glavice, a na četiri bujične pritoke Crnice sagrađeno je isto toliko propusnih pregrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba