NEMATERIJALNO NASLEĐE: Ministarstvo kulture podržalo projekte pirotskog Muzeja "Ponišavlje"

V.Ć.

25. 05. 2021. u 19:26

MINISTARSTVO kulture Republike Srbije, podržalo je projekte sa kojima je pirotski Muzej "Ponišavlje" konkurisao kod ove institucije.

НЕМАТЕРИЈАЛНО НАСЛЕЂЕ: Министарство културе подржало пројекте пиротског Музеја Понишавље

Foto: V. Ćirić

Prema rečima Saše Jovanovića, direktora Muzeja, reč je o projektima koji su veoma značajni za proučavanje nasleđa ovog kraja.

- Zadovoljni smo što je Ministarstvo imalo razumevanje za naše ideje. Prvi projekat iz oblasti nematerijanog kulturnog nasleđa dobiće 400.000 dinara. Reč je o projektu "Sakralna topografija Gornjeg i Srednjeg Visoka", koji će raditi kustos arheolog Milica Igić i kustos etnolog Aleksandar Repedžić. Cilj projekta jeste da se kod stanovnika u ovom delu Stare planine, prikupe legende, verovnja, običaji toponimi za konkretne lokacije i da se kompletna građa obradi u video, foto i audio formatima - kaže Jovanović.

Drugi projekat, navodi on, odnosi se na kuću "Bela Mačka" jedno od najstarijih zdanja u Pirotu, koji će dobiti 434 hiljada dinara.

Radiće ga viši kustos i istoričar Mila Panajotović, a cilj je da se objavi publikacija o kući podignutoj 1848 godine, koja će nakon kompletne rekonstrukcije postati muzej ćilimarstva.

U Poslednjih desetak godina projekti pirotskom Muzeja imaju podršku nadležnog minisrtva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega