SEĆANJE NA ŽRTVE SA MOSTA: Varvarin spreman da 30. maja obeleži najtužniji dan u svojoj istoriji

S. BABOVIĆ

26. 05. 2021. u 08:45

VARVARIN se priprema da 30. maja obeleži najtužniji dan za ovu opštinu u istoriji postojanja: 22. godišnjicu stradanja 10 nevinih civila koji su poginuli u NATO bombardovanju mosta na Velikoj Moravi.

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ СА МОСТА: Варварин спреман да 30. маја обележи најтужнији дан у својој историји

Foto S. Babović

U lokalnoj samoupravi navode da će se godišnjica - usled pandemije - obeležiti u manjem obimu, ali su glavni događaji ostali nepromenjeni: sveta liturgija služiće se u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u 8 sati, a pomen žrtvama kod spomen-obeležja pored mosta tačno u podne. Učenik generacije Srednje škole spustiće venac sa mosta u reku...

TRADICIJA Detalj sa lanjskog parastosa, Foto S. Babović

Foto S. Babović

Da se ne zaboravi, u masakru koji se dogodio pre 22 godine je stradalo desetoro, a povređeno 30 ljudi. Most je reketiran u dva navrata, u danu kada je Varvarin prosavljao Svetu Trojicu i kada je u blizini mosta - udaljenog samo 200 metara od pijace i oko 120 od crkve - bilo više od hiljadu meštana i njihovih gostiju.

Na mostu su stradali talentovana učenica Matematičke gimnazije u Beogradu Sanja Milenković (15), sveštenik Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Zoran Marinković (33), Ratobor Simonović (38), Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tola Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68).

Nemački advokati su od 2001, vodili sudsku bitku u ime porodica žrtava i preživelih. I, Osnovni sud u Bonu, Viši sud u Kelnu, Savezni sud u Karlsrueu i Ustavni sud Nemačke su doneli odluku o odbacivanju tužbe!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni