ON JE NAJVEĆI MRZITELJ NOVAKA ĐOKOVIĆA: Napravio je ime vređajući srpskog tenisera... (VIDEO)

Novosti online

27. 12. 2020. u 10:04

AMERIČKI novinar Ben Rotenberg izgradio je karijeru na kontroverzama, skandalima i mržnji (ili samo manjku poštovanja) prema Novaku Đokoviću.

ОН ЈЕ НАЈВЕЋИ МРЗИТЕЉ НОВАКА ЂОКОВИЋА: Направио је име вређајући српског тенисера... (ВИДЕО)

FOTO: AP

Sa dolaskom na scenu ovog novinara “Njujork Tajmsa” raste animozitet prema najboljem teniseru sveta, a nekako je u središtu svake priče (ili na početku ili kraju) bio upravo Rotenberg.

Ipak, za početak da otkrijemo kako zapravo izgleda i zvuči čovek koji se nalazi iza Tviter profila koji je sada nezaobilazni izvor informacija, komentara i, zašto ne reći, skandala u svetu tenisa. Ovo je Ben Rotenberg:

Uvek je prvi da se javi kada treba da se kritikuje Novak, opravdano, ali još češće neopravdano.

Ne libi se od zajedljivih komentara poput onog “da je dobro uraditi sve što se može da se spreči da Novaka trijumfuje”, a sve je to upakovano u ideju o dobrobiti tenisa i promovisanju nekih mlađih tenisera.

Nije on kritikovao samo Novaka, već i Aleksandra Zvereva, koji je odlučio da mu je svega preko glave. Arogantni Nemac je doneo odluku da više ne odgovara na pitanja novinara jer od svega želi da napravi skandal.

Amerikancu se mora odati priznanje da zna da dirne u najslabiju tačku i da izbaci, barem na trenutak, ljude iz težišta. Nije to baš kvalitet koji biste tražili u nekom čoveku, ali avaj…

Setimo se legendarne konferencije za medije kada je Đoković čitavih devet minuta vodio raspravu sa Rotenbergom koji ga je napao zbog poverenja Krisu Kermodu u izboru ATP Saveta.

Setimo se kada je oštro oko ovog novinara uočilo čoveka u Novakovom boksu “koji se ni ne pretvara da nosi masku”, a zbog toga je morala da reaguje i Jelena Đoković.

“Taj momak ima dozvolu lekara (da ne nosi masku prim.aut). Nije sve u vezi sa kovidom. S druge strane, ja imam problema sa disanjem dok gledam supruga kako igra. Svi oko nas su testirani i negativni su”, napisala je Jelena Đoković na Tviteru.

U pitanju je bio Miljan Amanović, Novakov kum i dugogodišnji fizioterapeut. Dobio je dozvolu da ne nosi masku zbog kardioloških problema.

Ali, zašto bi novinar jednog tako velikog medija odlučio da proveri informaciju pre objavljivanja? Možda jer je bitnija senzacija, skandal…

Shvatio je da bi pomnim praćenjem svega što Srbin uradi mogao uvek da pronađe neku “dlaku u jajetu”. Ne čini li ga to najvećim fanom Srbina barem koliko i najvećim mrziteljem? Deluje da poznaje šta Novak radi bolje nego bilo ko na svetu.

Napadao ga je u doba potpune izolacije nakon jednog uključenja uživo na Instagram sa Šervinom Džafarijom iz Irana:

“To je nonsens, on daje platformu za razne sumnjive tipove, poput Šervina Džafarije, prijatelja iz Irana koji je i u domaćim medijima dobio epitet gurua”, rekao je Amerikanac.

Smetalo mu je što se Đoković uopšte obraća ljudima i objašnjava stvari koje su njemu samom pomogle da dođu do uspeha. Nije želeo da odbaci neko obraćanje Đokovića kao dosadno ili barem uobičajeno. Ništa nije preskakao, a uvek je iznova uspevao način da otvori front.

Nakon što je Novak diskvalifikovan u četvrtom kolu US Opena nakon što je pogodio linijskog sudiju, Rotenberg je objavio video snimak uz sledeći komentar:

“Đoković ima obrazac nemarnog ponašanja na terenu o kom on nije mnogo mario ranije”, napisao je i objavio snimak sukoba Novaka sa jednim novinarom u Londonu zbog slične situacije godinama ranije.

Znatno ređe je to činio uživo, najčešće preko Tvitera, a u nekoliko navrata je to učinio bez da spomene Srbina, ali očigledno aludirajući na njega.

Setimo se kada je komentarisao “Sveamerički kup” u Atlanti. On nije zamerio samo igračima što igraju tamo već i kolegama iz “Tenis Čenela” koji promovišu turnir.

“Još jedno mišljenje o tenisu imam u toku pandemije koronavirusa. Voditelji ‘Tenis čenela’ imaju jednaku odgovornost, ako ne i veću, za bezbednost kao organizatori. Nemojte da plaćate prava na nebezbedne turnire! Nemojte da promovišete, pokazujete, slavite nebezbedne događaje kao što su Adrija tur, Atlanta, VTT”, poručio je Rotenberg.

Ničim izazvano se tu našao i Adrija tur…

Čini se da je to posebno iznerviralo iskusnog Felisijana Lopeza koji je američkom novinaru zamerio na tome što uvek traži senzaciju.

“Ovacije za još jedan glup tvit! Jednog dana ćeš prestati da se**š i počneš da podržavaš sport za koji radiš? Uvek tražiš dramu, zar nisi umoran od toga? Više informacija, a manje mišljenja”, poručio je Lopez.

Rotenberg je imao odgovor i na to.

“Novinarstvo je objavljivanje onoga što neko ne želi da bude objavljeno, sve ostalo je odnos sa javnošću. Ne očekujem da teniser koji bira sukob interesa, to shvati. Umesto toga, pitam ostale novinare, koji igrači veruju da ‘rade za tenis’, kada su poslednji put iznervirali nekog.”

I pomenimo možda i vrhunac posrednog podrivanja najboljeg na svetu. Sredinom ove godine je objavio zarade tenisera i teniserki na turniru u Rimu i utvrdio da je pobednik muškog turnira zaradio 10 evra više od najbolje teniserke.

Pogađate? Taj turnir je osvojio Novak Đoković, pa je našao način da Srbina uplete u pravu aferu oko novca, seksizma i polne diskriminacije u sportu.

Naravno, ni za šta tu nije kriv Novak, ali se ponovo slučajno to ističe u prvi plan baš kada Srbin podiže trofej.

Podsvest čitaoca će kasnije povezati Novaka sa raznim skandalima, a ulje na vatru u poslednje vreme dolivaju britanski mediji neumesnim određenjima poput “kovidiota godine”.

I sada kada se ušlo u taj vir, vrtlog, tornado, sukob centrifugalnih i centripetalnih sila je takav da Novak mora da pliva još bolje da bi se izvukao iz problema.

Srbin je uglavnom ostajao nem na sve ove otrovne, zajedljive napade Rotenberga, što je Amerikancu dalo krila da nastavi sa provokacijama.

Nećemo se uskoro ni otrgnuti od takvih tvitova, znamo da će iz Benove kuhinje stići barem još nekoliko ovakvih skandala, a on je uspeo u nameri. Svaki sportski novinar i ljubitelj tenisa zna za njega.

(Nova.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda